MTI

Orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer. Illusztráció
Orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer. Illusztráció


A holland hadseregnek és társadalomnak fel kell készülnie az Oroszországgal való háború lehetőségére - jelentette ki Martin Wijnen altábornagy, a holland hadsereg leköszönő parancsnoka a De Telegraaf napilapnak adott csütörtöki nyilatkozatában.

Wijnen szerint Hollandiának követnie kellene Svédország, Finnország és a balti államok példáját, mivel azok - földrajzi közelségük miatt - jobban felkészültek egy esetleges fegyveres konfliktusra Oroszországgal.

A holland társadalomnak fel kell készülnie, nem szabad azt gondolnia, hogy biztonsága garantált, csak azért mert 1500 kilométer választja el Oroszországtól 

- idézte a De Telegraaf az altábornagyot.

Wijnen figyelmeztetett, hogy Oroszország egyre erősebb katonailag, ezért a mainál felkészültebb holland hadseregre van szükség elrettentésként.

"Oroszország csak a robusztus fegyveres erő nyelvét érti. Ezért fontos orvosolni a holland hadsereg létszámhiányát"

 - tette hozzá.

Reményét fejezte ki, hogy az idén skandináv mintára bevezetett önkéntes sorkatonai szolgálatban évente két-három ezer fiatal vesz majd részt, akiknek egy része a katonai pályát választja vagy tartalékos lesz.

Wijnen január elején távozik posztjáról, és az infrastrukturális és vízügyi minisztériumhoz tartozó infrastrukturális ügynökség főigazgatója lesz.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI