MTI

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára


Oroszország a háború következtében „örökre elvesztette Ukrajnát”, és a tavaly február óta tartó hatalmas katonai erőfeszítések ellenére sem lesz képes elérni háborús céljait – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a dpa hírügynökségnek karácsony előtt adott interjújában.

A főtitkár hozzáfűzte: az orosz katonai inváziónak az volt a célja, hogy Ukrajnát megakadályozza a közeledésben a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. „Ukrajna azonban most közelebb van a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, mint valaha” – mondta Stoltenberg, megjegyezve, hogy ez „nagy stratégiai vereség Oroszország számára”.

„Putyin elnök örökre elvesztette Ukrajnát”

– hangsúlyozta Stoltenberg arra utalva, hogy Oroszország évtizedekig befolyási övezetébe tartozóként tekintett Ukrajnára.

A volt norvég miniszterelnök az interjúban arról is beszélt: 

biztos benne, hogy Ukrajna végül eléri célját, és csatlakozik a NATO-hoz.

Stoltenberg arra is rámutatott, hogy Oroszország rendkívül magas árat fizet a háborúért.

Oroszországnak több száz repülőgép és harckocsik ezrei mellett mintegy 300 ezer fős vesztesége van – sorolta. „A gazdaságuk gyengébb. Politikailag elszigeteltebbekké váltak” – fűzte hozzá.

A NATO-főtitkár ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem lehet a háború gyors befejezésével számolni, mint mondta: nincs jele, hogy Putyin változtatna az irányvonalán, még a márciusban várható újraválasztása után sem.

Ukrajna közben „demonstrálta, hogy képes megvédeni magát, és képes visszavágni, különösen, ha fegyvereket kap Németországtól és számos más NATO-szövetségestől” – szögezte le Stoltenberg az interjúban.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI