Kárpátinfo hetilap


Legkorábbi zöldségek a fóliasátrakban - A zöldhagyma hajtatása (1.)
Legkorábbi zöldségek a fóliasátrakban - A zöldhagyma hajtatása (1.)


Sokak által kedvelt zöldségnövény a zöldhagyma, amelyet úgy a fogyasztók, mint a termelők egyaránt szeretnek. A vásárlók azért, mert a hosszú, téli „vitaminszegényes” időszakot követően friss zöldséghez (vitaminforráshoz) juthatnak, a termelők pedig azért, mert az újév első bevételi forrásaikkal számolhatnak gazdaságukban. Mivel sok kárpátaljai termelő foglalkozik eme korai zöldség termesztésével, ezért a sikeres termesztés elérése érdekében érdemes áttekinteni a korai termesztéssel kapcsolatos ismereteket.

Az ismeretek első lépéseként meg kell, hogy ismerkedjünk a növény igényeivel, valamint tisztában kell lennünk azzal is, hogy a zöldhagyma szaporításának milyen módját melyik időszakban érdemes választanunk. Jelenlegi írásunkkal ezekre az ismeretekre szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét.

Ültetési idők kiválasztása

A zöldhagyma előállításához szükséges hagymafejek lerakását (gyökereztetését) szeptembertől januárig bármikor megtehetjük. Figyelembe kell vennünk a piaci igényeket, és annak megfelelően visszaszámolva kiválasztanunk a megfelelő ültetési időt. A piacokon már februártól van igény a zöldhagymára. Vidékünkre leginkább a novembertől januárig történő gyökereztetés a jellemző. Fűtéssel ellátott létesítményekben november-december, míg fűtetlenekben, januárban szokták megkezdeni a hagymafejek lerakását. A vöröshagyma hajtatásának időtartamát nagyban befolyásolja a hőmérséklet és a fény. A már meggyökeresedett hagymák 20 °C körüli hőmérsékleten és kevéske napfény mellett akár már 3 hét alatt is piacképes zöldhagymát nevelhetnek. Az ennél alacsonyabb hőmérsékleten nem károsodnak, legfeljebb tenyészidejük nő meg akár 4-6 hétre. Bizonyos mértékig még a fagyos éjszakákat is eltűri különösebb károsodás nélkül. Hőigényét tekintve a 19 ± 7 °C-ot kedvelő, de mégis a hidegtűrőbb növények közé soroljuk őket. Gazdatapasztalatok alapján elmondható, hogy a túlzottan 20 °C feletti hőmérséklet kerülendő, mivel a túl magas hőmérsékleten a hagymaszárak megnyúlnak és károsodhatnak, inkább részesítsük előnybe az optimálistól alacsonyabb hőmérsékletet, mivel ezáltal vastagabb, erősebb, piacképesebb zöldhagymákat kapunk.

A zöldhagyma szaporításának módjai

A zöldhagyma kineveléséhez megkülönböztetünk hagymamagról, dughagymáról és vöröshagyma fejekről történő szaporítást. Mindhárom szaporítási mód esetében kapunk zöld hagymaszárat, de a tenyészidejüket tekintve nagy a különbség. Ezek közül a hagymamagról történő szaporítási mód a leghosszabb (3-4 hónap), amelyet a hosszú tenyészideje miatt leginkább szabadföldön alkalmaznak. A kisméretű dughagymáról történő szaporítási mód is hosszabb a vöröshagymáétól, ezért a novembertől januárig történő gyökereztetési (lerakási) időszakban a vöröshagyma fejekről történő szaporítási módot részesítik előnyben a gazdák. Ebben az időszakban csak vöröshagyma fejekről történik a zöldhagyma előállítása.

A hajtatható hagymafajtákkal szembeni követelmények közül lényeges, hogy a szedés időpontjára a hagymafej jól megpuhuljon, és az értékesítésre kerülő hagymaszárak könnyen kihúzhatóak legyenek. A másik fontos követelmény még, hogy csak megbízható helyről, hőkezelés nélküli hagymát vásároljunk! Ezt úgy vizsgálhatjuk meg, hogy amikor anyatőnek szánt vöröshagymát vásárolunk, akkor a zsákban jól megvizsgáljuk a hagymafejeket. 

Ugyanis, ha a vöröshagyma csúcsi részei nagyon kicsik és teljesen be vannak száradva, akkor valószínű, hogy hőkezelésen, vagy egyéb csíra gátló vegyszeres kezelésen esett át. Ha a zsákokat átvizsgáljuk és több helyen is megjelenik a kis csíra, akkor az ilyen hajtatásra szánt hagymát nyugodtabb szívvel vásárolhatjuk meg.

Szintén fontos követelmény még az is, hogy a megvásárolandó hagymafejekben megfelelő számú főrügy (csíra) legyen. Ennek ellenőrzésére a hajtatásra szánt vöröshagyma megvásárlásakor néhány fejet középtájon kettévágunk és megvizsgáljuk, így a megvásárolandó mennyiségből hozzávetőlegesen megítélhetjük, hogy milyen eredményre számíthatunk. Leggyakoribb a 2-3 csírát tartalmazó hagyma, ennek leginkább a kisebb vagy közepes méretű hagymák felelnek meg. Nagyobb méretű hagymák esetében előfordul azonban, hogy főrügyekből akár 5-6 db is található. Ilyen nagyszámú csíra megléte nem kívánatos, mivel az ezekből fejlődő hagymaszárak túl vékonyak lesznek. A legoptimálisabb a dió méretű hagyma, amelyekből 1-3 db kellő vastagságú hagymaszárunk lesz.

Ebben a cikkünkben megtudhattuk, hogy az anyatőnek szánt hagymák vásárlása esetén mikre kell odafigyelni és választ kaptunk arra a felmerülendő kérdésre is, hogy mikor érdemes megkezdeni a hagymafejek lerakását. A cikkünk következő részében pedig a zöldhagyma termesztés-technológiájának ismertetésével fogunk foglalkozni.

Nagy Éva falugazdász, 
a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány megbízásából


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek