MTI

Ukrán menekültek. Illusztráció
Ukrán menekültek. Illusztráció


A bevándorlásnak köszönhetően továbbra is növekszik Csehország lakossága.

A Cseh Statisztikai Hivatal szerdai jelentéséből kiderült, hogy szeptember végén Csehországnak 10,88 millió lakosa volt, mintegy 55 ezerrel több, mint tavaly év végén. Miután a születések száma az első kilenc hónapban is alacsonyabb volt az elhalálozásoknál, a lakosság számának növekedését ismét a bevándorlás biztosította.

Az idei első kilenc hónap alatt 116 700 külföldi állampolgár telepedett le Csehországban, miközben 48 600-an elhagyták az országot. A betelepülők többsége ukrán állampolgár volt. A statisztikákban ezúttal már benne vannak azok az ukránok, akik a háború következtében hivatalos tartózkodási engedéllyel már több mint egy éve Csehországban élnek.

A tavalyi évhez viszonyítva az újszülöttek száma 11 százalékkal alacsonyabb volt idén. A január-szeptemberi időszakban 82 600-an haltak meg, 5800-zal kevesebben a tavalyinál. Az újszülöttek száma 8600-zal 69 200-ra csökkent.

A házasságok száma éves szinten 14 százalékkal 41 500-ra csökkent, de a válások száma is visszaesett, 300-zal 14 400-ra.

Emelkedett cseh főváros, Prága lakossága is az év folyamán: húszezerrel 1,38 millióra nőtt.

Csehország lakosságának mintegy tíz százalékát, 1,15 millió személyt jelenleg máshonnan bevándoroltak teszik ki. Prágában ez az arány már elérte a 20 százalékot - derült ki a hivatalos statisztikai adatokból.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI