Bien.hu

 Ebben a napszakban ne zuhanyozz soha a szakértők szerint
Ebben a napszakban ne zuhanyozz soha a szakértők szerint


Az első zuhanyt 1767-ben találták fel, és talán nem túlzás azt állítani, hogy azóta egészen napjainkig rendszeresen folynak viták arról, hogy mikor a legideálisabb zuhanyoznunk. Na de mi lenne, ha egyszerűen arra törekednénk, hogy elkerüljük a legkevésbé ideális időpontot? Aki szeret naponta kétszer zuhanyozni, az valószínűleg nem akar ezen a szokásán változtatni, és azokat is nehéz lehet meggyőzni, akik kifejezetten csak este vagy reggel szeretnek aludni. Egy bizonyos időpontban viszont jobb, ha soha nem zuhanyozol.

Ahány ember, annyi szokás

A fürdési szokásaink meglehetősen eltérőek lehetnek, amivel alapvetően nincs is gond. Hiszen minden esetben érdemes figyelembe venni olyan egyéni tényezőket, hogy milyen a munkabeosztásunk, mikor edzünk és persze azt is, hogy mit érzünk, mikor esik számunka a legjobban a zuhanyozás. A jó hír az, hogy a szakértők szerint a nap bármely szakaszában történő fürdésnek vannak előnyei és hátrányai is. Ettől függetlenül vannak időpontok, amelyek kevésbé lehetnek ideálisak a zuhanyozáshoz - írja a bien.hu.

Amikor a legkevésbé lehet hatékony a zuhanyozás

Vannak, akiknek a reggeljei elképzelhetetlenek zuhanyozás nélkül, míg mások úgy nem feküdnek le soha aludni, hogy előtte nem sokkal zuhanyoznának. Az igazság az, hogy mindkettő lehet jó szokás, ugyanis míg reggel éberebbek és felfrissültek lehetünk a hatására, addig este jó érzéssel tölthet el, ha teljesen tisztán fekszünk le az ágyba aludni. Délben viszont csak akkor van értelme zuhanyoznunk, ha arra komoly okunk van, például edzettünk.

Ugyanis nem adja meg azt az energialöketet, amit reggel igen, másrészt pedig még túl sok idő van estig ahhoz, hogy ne legyünk piszkosak. Hiszen amíg elérünk este az ágyunkig, még sok szennyeződés érheti a bőrünket és a hajunkat is.

Ha pedig már energialöket: este talán a legideálisabb zuhanyoznunk, azonban fontos, hogy ne közvetlenül lefekvés előtt tegyük, hanem mondjuk egy órával előtte, hiszen a friss víz hatására élénkebbnek érezhetjük magunkat, ami elalvás előtt nem feltétlenül szerencsés.

Amire szintén figyelj

Akár reggel, délben, délután vagy este zuhanyozol, egy dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartanod, még attól függetlenül is, mennyire van éppen kedvez a zuhanyozáshoz. Egy nagyobb étkezés után legalább 30-45 percet érdemes várnod, és csak azután zuhanyoznod. Ellenkező esetben ugyanis nagyobb kihívás elé állíthatod az emésztőrendszeredet. Ennek oka, hogy amikor zuhanyozunk, beindul egy olyan folyamat a testünkben, amelynek eredményeként a testünk belső hőmérséklete néhány fokkal emelkedhet.

Ennek a folyamatnak az eredményeként az immunrendszerünk jobban aktiválja magát. A verejtékmirigyeink pedig munkához látnak, és elkezdik segíteni a méreganyagok kiürítését a szervezetünkből. Ha viszont egy nagy adag étel van a gyomrunkban, akkor a testünk elkezdhet túlmelegedni, ami a szakértők szerint zavarhatja az emésztésünket. Nem sokkal később pedig már azon kaphatjuk magunkat, hogy görcsölünk és fáj a gyomrunk.

Ha tehát úgy érzed, hogy téged egy reggeli zuhany dob fel igazán, akkor az teljesen rendben van, ahogyan az is, ha ragaszkodsz az esti fürdéshez. Sőt, a kettőnek nem is kell kizárnia egymást. Ha éppen délelőtt vagy délben van időd edzeni, az a legjobb döntés, ha utána lezuhanyozol, viszont alapvetően jobb, ha a reggeli vagy az esti zuhany mellett döntesz, vagy mindkettőre leteszed a voksodat. Tele hassal viszont semmikor nem éri meg fürdeni, hiszen akár az egész hátralévő napodat is elronthatod vele.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás