Origo
Megosztás
Egy 2.700 éves szobrot ástak ki Irakban
Egy 2.700 éves szobrot ástak ki Irakban


A régészek remélik, hogy az asszír istenség 18 tonnás törzsét egyesítik a fejével, melyet csempészek évtizedekkel ezelőtt levágtak. - írja a Smithonian Magazin.

Madár szárnyakkal, bika testtel és ember fejjel a lamassu egy impozáns figura, különösen, amikor az asszír istenség formáját 18 tonna alabástromba öntötték. Ezt tárták fel francia és iraki régészek Irak északi részén lévő ókori városnál, Dur-Sharrukinnál. A 2.700 éves szobor méretei körülbelül 3.81 méter  x 3.90144 méter és majdnem érintetlen, kivéve a fej, ami hiányzik - írja az origo.hu.

A kutatók régóta tudtak a szoborról. Először 19. századi feltárásokból származó feljegyzésekben jelenik meg, és számos más lamassust találtak a közelben, melyek most a Louvreban vannak. A darabot nem említették újra nyilvános feljegyzésekben az 1990-es évek elejéig, amikor az iraki hatóságok hivatalosan feltárták.

Néhány évvel később tolvajok ellopták a szobor fejét és darabokra törték, így ki tudták csempészni az országból. A szakértők végül helyreállították a fejet, de a csonkításból származó repedések még látszanak.

A hatóságok újra eltemették a szobor maradványait, hogy megvédjék a fosztogatástól és a támadásoktól. 

2014-ben a közelben élő lakosok is segítettek megvédeni az Iszlám Állam rombolásától: elrejtették, mielőtt elmenekültek a területről. Most, egy nagyobb projekt keretében, mely az ókori várost és a nemrégiben történt katonai tevékenységet vizsgálja, a kutatók helyreállították a szobor törzsét. 

II.Sargon (Asszíria hódítója Kr. e. 722-705) uralkodása alatt a szobor egykor a Dur-Sharrukin kapuiban állt, hogy védelmet nyújtson. Azonban miután Sargon meghalt egy csatában, fia az asszír fővárost Ninevehbe helyezte, és Dur-Sharrukint befejezetlenül hagyta és a város nagyrészt feledésbe merült.

A csapat most azon gondolkodik, hogy egyesítse a szobor fejét és törzsét, mivel a nyak károsodott, amikor a tolvajok levágták a fejet. Azt még nem tudni, mi lesz a szobor végső sorsa, ha a munkát befejezték. Időközben, az újra kiásott törzs a helyszínen marad, szigorú biztonságban és az elemektől való védelem alatt


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás