Origo
Szárnyal az ausztrál dinoszauruszturizmus
Szárnyal az ausztrál dinoszauruszturizmus


Az ausztráliai Queensland idegenforgalmában jelentős tényezővé vált a dinoszauruszturizmus. Jól jelzi ezt, hogy 2023-ban Queensland lakossága szavazással döntött arról, hogy az államnak a 100 millió éve a kontinens erdőségeiben élő Muttaburrasaurus legyen az egyik jelképe.

A koalák és a Nagy-korallzátony mellett a dinoszauruszok is jelképpé váltak

Az államnak számos jelképe van, egyebek mellett a koala, a Nagy-korallzátony vagy a Cooktown-orchidea. A középső kréta korban élő Muttaburrasaurus langdoni maradványait, amely ezek közé került, 1963-ban fedezték fel Muttaburra közelében, a Thompson folyónál, és húsz évvel később azonosították. A nevében szereplő langdoni szó a maradványait megtaláló helyi gazdára, Doug Langdonra utal - írja az origo.hu.

A hétméteres, kétlábra állni is képes ornithopoda (madármedencéjű) dinoszaurusz növényevő volt. Fennmaradt csontváza az eddig Ausztráliában talált dinómaradványok közül az egyik legjobb állapotú.

Queensland lehet az új dinoszaurusz-eldorádó

Az utóbbi években Ausztráliában számos őslénymaradványt tártak fel,

köztük korábban nem ismert dinoszauruszfajok fosszíliáit is.

Ennek köszönhetően rengeteg amatőr paleontológus érkezik az Outback vidékére, hogy bekapcsolódjanak az ásatásokba.

Stirling Hinchliffe, az állam idegenforgalmi minisztere kiemelte, hogy a Queenslandben talált fosszilis dinoszauruszleletek dollármilliókban számolható bevételt hoznak a gazdaságnak a látogatók révén, s egyúttal a déli félteke izgalmas paleontológiai központjává teszik Queenslandet.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás