MTI

Megosztás
Petr Fiala cseh miniszterelnök
Petr Fiala cseh miniszterelnök


Európa az utóbbi időben elhanyagolta kapcsolatai fejlesztését Afrikával, Oroszország és Kína pedig ügyesen kihasználta ezt - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök pénteken Prágában, mielőtt egyhetes körútra indult az afrikai kontinensre.

A cseh kormányfő úgy véli: az Európai Unió ugyan igyekszik ezt a helyzetet orvosolni, de szerinte nagyobb erőfeszítésekre lenne szükség.

"Afrikának kulcspozíciója van az Európát sújtó illegális migráció okozta problémák megoldásában is" - hangsúlyozta Fiala újságíróknak.

A cseh kormányfő népes vállalkozói küldöttség élén a következő napokban Etiópiába, Kenyába, Nigériába, Ghánába és Elefántcsontpartra látogat.

Csehországnak a jelenlegi bonyolult nemzetközi helyzetben igyekeznie kell Európán kívül is jó kapcsolatokat kiépíteni a világ különböző régióinak országaival. "Afrika hatalmas gazdasági lehetőségekkel rendelkezik. Véget kell vetni annak a szemléletnek, hogy a világ ezen része távol van tőlünk, és nem érdekes számunkra" - szögezte le Petr Fiala.

Az afrikai államokat az Európai Uniónak is fontos partnerként kell kezelnie. "Ezeket a kapcsolatokat az utóbbi években elhanyagoltuk, illetve a hozzáállásunk nem volt eléggé hatékony" - mutatott rá a kormányfő. "A kialakult űrt Oroszország és Kína gyorsan betöltötte, amit most már az európai államok is látnak, és igyekszenek ezt a helyzetet orvosolni" - tette hozzá Petr Fiala.

A miniszterelnök szerint a cseh-afrikai együttműködés fejlesztése Prága számára nemzetbiztonsági szempontból is fontos, mert ezzel Csehország új energia- és nyersanyagforrásokhoz juthat.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI