MTI

Hihetetlen, mennyi mellékhatással járhatnak az étrend-kiegészítők
Hihetetlen, mennyi mellékhatással járhatnak az étrend-kiegészítők


Elindult az étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap: a www.nutrivigilancia.hu oldalra érkező bejelentéseket szakemberek elemzik, annak érdekében, hogy azonosítani tudják a közegészségügyi szempontból is jelentős jelzéseket - tájékoztatott a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete.

Az étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap indult a www.nutrivigilancia.hu címen.

Az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek megjelenésükben sokban hasonlítanak a gyógyszerekhez

– írja közleményében a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete. – Koncentrált - a többi közt kapszula vagy tabletta - formában tartalmaznak vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, valamint egyéb, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező összetevőket - írja az MTI.

Hozzáteszik: a hazai étrend-kiegészítő piac dinamikusan bővül, a felnőtt lakosság jelentős része fogyaszt rendszeresen ilyen termékeket. Ezek a készítmények hosszú távú alkalmazás alatt sem veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét, s a jó minőségű termékek esetén ez az elvárás teljesül is. 

Egyéni érzékenység, sok termék egyidejű fogyasztása vagy esetleges minőségi probléma esetén azonban olyan nemkívánatos hatások jelentkezhetnek, amelyek a szedés felfüggesztését tehetik indokolttá.

A MÉKISZ, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klinikai Gyógyszerészeti Intézete és a Semmelweis Egyetem (SE) együttműködésével elindított honlapon a fogyasztók vagy az egészségügyi szakemberek bejelenthetik, ha étrend-kiegészítők alkalmazása során feltételezett mellékhatást tapasztaltak. Az ily módon gyűjtött jelzések elemzése, tudományos értékelése elősegítheti a termékcsoport még biztonságosabbá tételét, az esetleges problémák azonosítását.

A beérkezett bejelentéseket szakemberek elemzik és azonosítják a közegészségügyi szempontból jelentős jelzéseket; a rendszer használata teljesen anonim.

A nutrivigilancia.hu oldal létrehozásával Magyarország is csatlakozott ahhoz a néhány európai országhoz, ahol az étrend-kiegészítők mellékhatásait szisztematikusan gyűjtik és elemzik.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI