MTI

Megosztás
Lengyel határ. Illusztráció
Lengyel határ. Illusztráció


Több mint harminc kilométeres sorban vesztegelnek a kamionok a dél-lengyelországi Medyka-Sehinyi lengyel-ukrán határátkelőnél, ahol a lengyel földművesek csütörtökön tiltakozó forgalomlassító akcióba kezdtek.

Ezzel a több napja tüntető lengyel fuvarozók mellett már a gazdák is akadályozzák a forgalmat a lengyel-ukrán határon.

A tiltakozók egyebek mellett a kukorica felvásárlásához nyújtott támogatások növelését, valamint a mezőgazdasági adó szinten tartását követelik.

A tüntetés szervezői bejelentették: akciójukat január elejéig folytatják, addig óránként csak két teherautót engednek a határátkelőhöz. Nem akadályozzák viszont a személygépkocsik és a buszok forgalmát, valamint nem akadályozzák az Ukrajnának szánt humanitárius segély és katonai felszerelés átszállítását.

Már november elejétől már az ukrán határon tüntetnek a lengyel fuvarozók, egyebek között a Dorohusk-Rava Ruska, Hrebenne-Jahotyin, valamint Korczowa-Krakovec határátkelőkön akadályozzák a kamionforgalmat.

A fuvarozók a szállítmányozási engedélyek rendszerének visszaállítását követelik az ukrán fuvarozó cégek számára. A rendszert az ukrajnai háború kezdete után az európai uniós intézkedések keretében függesztették fel. Szorgalmazzák továbbá az ukrajnai háború kitörése után Lengyelországban regisztrált ukrán fuvarozó cégek ellenőrzését, működési engedélyeik visszavonását. Azt is követelik, hogy az ukrán fél szüntesse be elektronikus kiléptetőrendszerét, amely megnehezíti a lengyel kamionosok hazatérését Ukrajnából.

A medykai határátkelőnél csütörtökön 34 kilométer hosszú sorban vesztegeltek a kamionok, a várakozási idő közel 130 órára nőtt.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI