Bien.hu

Megosztás
 Van egy szupernövény, amitől gyönyörű lesz a fogsorod – többek közt
Van egy szupernövény, amitől gyönyörű lesz a fogsorod – többek közt


A hideg téli időjárás komolyan próbára teheti szervezetünket – ilyenkor vehetjük hasznát az olyan jótékony gyógynövényeknek, mint például a tőzegáfonya. A tőzegáfonyát nem csupán karácsonyi menü, vagy a dekoráció elkészítésekor használhatod fel, ez a különleges bogyós gyümölcs ugyanis számtalan nagyszerű tulajdonsággal rendelkezik, melynek köszönhetően pozitív hatást gyakorolhat az egészségedre! Íme néhány indok, amiért érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztanod a téli vitaminszegény időszakban!

Óvja a húgyútakat

A tőzegáfonyát már évszázadok óta használják a húgyúti fertőzések kezelésére. A gyümölcs hatását illetően többféle kutatási eredmény látott napvilágot. Az első ilyen tanulmányt 1994-ben mutatták be, mely szerint azok a nők, akik naponta 300 ml liter tőzegáfonyalét fogyasztottak, fele annyiszor szenvedtek húgyúti fertőzésektől, mint a placebót kapó csoport - írja a bien.hu.

Úgy tűnik, hogy a gyümölcsben található bizonyos összetevők képesek megakadályozni az E. coli, és más gyulladást okozó baktériumok megtapadását a húgyútak falain. A húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb fertőzés típus, mely antibiotikum szedését teheti szükségessé. A tőzegáfonyának köszönhetően tehát az antibiotikum bevitelt is mérsékelhetjük. A megfelelő hatás érdekében fogyaszthatod édesítetlen lé, szárított, vagy étrend-kiegészítő formában!

Gyulladáscsökkentő

Köztudott, hogy a gyulladás egyike a leggyakoribb kórfolyamatoknak, amely többféle egészségügyi probléma kiindulópontja, illetve alapja lehet.

Így például hozzájárulhat az artritiszhez, az Alzheimer-kórhoz, a daganatos megbetegedésekhez, és a különböző szívbetegségek kialakulásához is.

A polifenolban, C- és E-vitaminban, valamint magnéziumban gazdag tőzegáfonya napi rendszerességgel történő fogyasztása segíthet a testednek felvenni a harcot a gyulladások ellen, valamint erősíti szervezeted védekezőképességét.

Óvja a szívedet

Egyes kutatások szerint a tőzegáfonya hozzájárulhat a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A Marylandi Egyetem professzorai egy tanulmány során megállapították, hogy a tőzegáfonyában megtalálható jótékony összetevők növelhetik a szervezet HDL, vagyis jó koleszterin-szintjét.

Egy másik, az USDA és az Ocean Spray által végzett kutatásból pedig az derült ki, hogy azoknál az embereknél, akik napi egy pohár tőzegáfonyalét ittak, nagyobb mértékű gyulladás, és triglicerid-szint (mindkét tényező komoly rizikófaktort jelenthet a szívünk egészségére nézve) csökkenést tapasztaltak, mint a placebót fogyasztó csoportnál. Ha mindez nem lenne elég, az Advances in Nutrition című tudományos folyóirat egyik korábban megjelent cikkében arra jutottak, hogy a tőzegáfonyában is megtalálható flavonoidok akár 32 százalékkal is csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A gyönyörű fogsorért

A tőzegáfonya a fogaink egészségének védelmében is szerepet játszhat. Egyes megfigyelések szerint fogyasztása csökkentheti a dentális plakk, vagyis a lepedék mértékét, ezáltal megelőzheti a fogínybetegségeket és a lyukas fogak kialakulását. A gyümölcsben lévő proanthocyanidin nevű polifenol gyulladáscsökkentő hatással bír, melynek köszönhetően segíthet megóvni fogainkat a periodontális kórokozóktól és a baktériumoktól.

Edzésben tartja az agyat

A tőzegáfonya fontos szerepet játszhat a memóriazavar kiküszöbölésében. A gyümölcs bizonyos tápanyagai segíthetnek megóvni az agyat a kognitív hanyatlástól.

Az antioxidánsok semlegesítik a DNS-t károsító szabadgyököket, emellett megakadályozhatják, hogy ezek gyulladást okozzanak az agyban, ezáltal csökkentve az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

A C-vitamin serkentheti a szervezet noradrenalin nevű neurotranszmitter előállítását, amely támogatja az agysejtek közti kommunikációt, így javítja mozgásfunkciókat.

Jó hatással van a szépségedre

A tőzegáfonya jellegzetes vörös színét adó antioxidáns hatású proanthocyanidin elősegíti a kollagéntermelést, ezáltal megőrizheti a bőr rugalmasságát és egészséges ragyogását. A gyümölcs mindemellett a bőrt károsító szabadgyökök ellen is hatékony fegyvert jelenthet. Ez utóbbiak köztudottan fontos szerepet játszhatnak a ráncok idő előtti megjelenésében.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás