MTI

Megosztás
Az orosz hadsereg továbbra is támadja a lakóépületeket. Illusztráció
Az orosz hadsereg továbbra is támadja a lakóépületeket. Illusztráció


Meghaladta a tízezret Ukrajnában a civil halálos áldozatok száma az orosz hadművelet tavaly februári kezdete óta – közölte kedden az ENSZ Emberi Jogi Hivatala.

A világszervezet ukrajnai emberi jogi missziója, amely országosan több tucat megfigyelővel dolgozik, ugyanakkor jelezte, hogy 

a civil halottak száma a hivatalosnál „jelentősen nagyobb” lehet tekintettel arra, hogy a halálesetekkel kapcsolatos hitelesítési munka még folyamatban van. 

Ez magában foglalja az orosz invázió első hónapjait, amikor heves harcok folytak Mariupolért.

„Tízezer polgári halott borzalmas mérföldkövet jelent Ukrajna számára”

 – jelentette ki Danielle Bell, az ENSZ-megfigyelőmisszió vezetője.

 „Az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni háborúja, amely már 21 hónapja dúl, azzal fenyeget, hogy elhúzódó konfliktusba fordul súlyos emberi áldozatokkal, amelyeket még elképzelni is borzalmas” 

– tette hozzá.

A halálesetek többségét olyan területpusztításra használt robbanófegyverekkel okozták, mint tüzérségi lövedékek, rakéták és kazettás lőszerek.

Az ENSZ összesítése szerint az utóbbi három hónapban a polgári halálesetek nagyjából fele messze a frontvonalak mögött következett be nagy hatótávolságú orosz rakéták és a becsapódáskor fel nem robbant lőszerek következtében.

A világszervezet adataiból kitűnik, hogy az áldozatok között magas az olyan idős emberek száma, akik nem akartak, vagy nem tudtak biztonságos helyre költözni. A halottak több mint kétharmada 60 éven felüli, akiknek a korosztálya alig negyedét teszi ki az ukrán társadalomnak.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI