MTI

Megosztás
Bírósági ítélet. Illusztráció. Fotó: court.gov.ua
Bírósági ítélet. Illusztráció. Fotó: court.gov.ua


Elutasította egy moszkvai bíróság kedden Dmitrij Muratov Nobel-békedíjas újságíró keresetét az ellen, hogy a hatóságok külföldi ügynöknek minősítették.

Muratov lapja, a Novaja Gazeta a Telegram-csatornáján közölte, hogy a bírónak mindössze öt percbe tellett elvetni a kereset. Az újságíró, aki a per idejére felfüggesztette főszerkesztői beosztását, közölte: 

minősítésének az volt az oka, hogy külföldi ügynöknek minősített YouTube-csatornákon szerepelt, noha semmi olyat nem tett, ami törvénybe ütközött volna.

"Véleményem szerint az Oroszországi Föderációban betiltották az újságírói hivatást"

 - nyilatkozott.

Az orosz média más vezető független fórumaihoz hasonlóan a Novaja Gazeta is leállította oroszországi megjelenését, miután Vlagyimir Putyin elnök 2022 februárjában háborút indított Ukrajna ellen, és a parlament elfogadott egy új törvényt az orosz fegyveres erők "lejáratása" és a róluk szóló hamis információk tudatos terjesztése ellen.

A külföldi ügynöknek minősített természetes vagy jogi személyeknek jól láthatóan fel kell mindig tüntetniük, hogy ebbe a státusba helyezték őket, valamint bürokratikus pénzügyi ellenőrzésnek kell alávetniük magukat.

A Novaja Gazetát 1993-ban alapították, részben a tavaly augusztus végén elhunyt Mihail Gorbacsov néhai szovjet elnök-pártfőtitkár Nobel-békedíjából. A lap, amelynek három évtized alatt hét újságíróját gyilkolták meg, vezető tényfeltáró sajtóorgánum maradt az orosz sajtószabadság fokozatos visszaszorítása közepette is.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI