Kárpátinfo hetilap


A mártírokra emlékeztek Badalóban. Fotó: Sárközi Karola
A mártírokra emlékeztek Badalóban. Fotó: Sárközi Karola


A hagyományoknak megfelelően idén is november harmadik vasárnapján emlékeztek meg Badalóban a kárpátaljai magyarság ellen 79 éve elkövetett bűntett, a ,,málenykij robot" áldozatainak emlékéről. 

A badalói református templomban megtartott ünnepi istentiszteletet követően az áldozatok emlékművéhez, a Mártírok Emlékparkba vonultak az emlékezők, ahol elsőként Jakab Lajos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. 

Mint mondta, ezekben a napokban nemcsak Szolyván, az 1944-es események hírhedt gyűjtőtáboránál emlékezik Kárpátalja magyarsága, hanem mindazokon a településeken, amelyekről közel nyolc évtizede az akkori hatalom áldozataivá váltak az akkor erejük teljében lévő férfiak.

Buczkó István, a Beregszászi Magyar Konzulátus konzulja felszólalásában arról beszélt, hogy mi, magyarok a történelmünk során számos szomorú évfordulót megéltünk már, amelyekre évszázadok múltán is büszkén emlékezünk, de a sztálini terror és önkény áldozatainak emléke egyértelműen egy nemzeti tragédiára figyelmeztet bennünk, aminek következtében sok ezer honfitársunk soha nem térhetett vissza szeretteihez.

A mártírokra emlékeztek Badalóban. Fotó: Sárközi Karola
A mártírokra emlékeztek Badalóban. Fotó: Sárközi Karola

,,Képzeljük csak el, mennyivel többen élnénk most Badalóban, és mennyivel több magyar élne most Kárpátalján, ha ez a tragédia nem történik meg!” – emlékeztetett beszédében Szalai Imre, a Tisza-parti település elöljárója, utalva arra, hogy a mártírok névsorát tartalmazó emléktáblán a 150 személyből 88-an soha nem tértek haza szülőfalujukba… A ma élőknek szent kötelessége az emlékezés!

Badaló egyik legidősebb lakója, a 90. életévében járó id. Sárközi Gyula saját verseibe foglalt mondandójával idézte fel a 79 évvel ezelőtti események borzalmait, majd a Gvadányi József nevét viselő helyi gimnázium növendékei az alkalomhoz illő versekkel és dalokkal adóztak a mártírok emléke előtt.

Orbán Sándor református lelkipásztor a lelki békességért, a béke eljöveteléért fohászkodott. 

A megemlékezést a Himnusz és a Szózat foglalta keretbe. 

(tamási)


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek