HáziPatika.com

Megosztás
50 az új 40: ne félj a változókortól
50 az új 40: ne félj a változókortól


A változókor alatt a női szervezetben bekövetkező hormonális változásokat számos testi és lelki tünet kísérheti. Ami viszont nagyon fontos: a változókor nem betegség, hanem az élet természetes velejárója!

Sokan félve gondolnak a menopauzára, és rengeteg nő van, aki változókorba lépve szinte eltemeti magát, és önsajnálatban elmélyülve búcsúztatja nőiességét is - írja a Házipatika.com.

A negyvenes éveikben megváltozik a nők hormonrendszere, amely évtizedeken át a teherbe esés lehetőségét biztosította számukra. Fokozatosan - 10-15 év alatt - megszűnik a peteérés, rendszertelenné válik, majd végleg elmarad a menstruáció. A hormonrendszer átalakulása az egész szervezet működésére hatással van.

A változókorral járó testi tünetek, mint például a hőhullámok, az éjszakai izzadás, fejfájás, hízás, ritkuló haj mellé jelentkezhetnek lelki tünetek is, amelyek komolyan megterhelik a nőket. A legtöbben megtörnek, ha azt érzik, hogy a hormonok átvették az irányítást a mindennapokban, hangulatingadozást, ingerlékenységet, fáradtságérzést, szorongást, vagy akár depressziót is okozhatnak.

Ne száműzzük a bennünk lévő, élni akaró nőt!

Kesergés és félelem helyett hozzuk ki a legtöbbet ebből az időszakból.

Kerüljük el az elhízást: a kiegyensúlyozott étrend, a kalcium- és D-vitamin-tartalmú élelmiszerek pozitív hatással lehetnek a hormonális változások okozta panaszokra. A kalória mennyiségének csökkentésével, illetve a rostdús gyümölcsök, zöldségek és sovány tejtermékek rendszeres fogyasztásával szintén tehetünk a kellemetlen tünetek és az elhízás ellen.

Ne féljünk beszélni a problémáinkról

A család támogatása sokat segít a változókorban lévőknek, hogy túljussanak a nehézségeken. Az őszinte beszélgetések után a klimaxos nő környezetében élők is jobban alkalmazkodnak majd a helyzethez, és emberi kapcsolataik is javulhatnak.

Pihenjünk! Hallgassunk meditációs zenét, relaxáljunk, igyekezzünk tudatosan kontrollálni az alvásunkat.

Mozogjunk!  A rendszeres mozgás szintén fontos, de mindenképpen válasszunk olyan mozgásformát, ami örömet ad.

Keressünk kihívást! Keressük a lehetőségeket, amelyek erősítenek és feltöltenek bennünket, hogy újra megtalálhassuk önmagunkat. Például iratkozzunk be táncórára, csoportos jógára, válasszunk olyan elfoglaltságot, ami pluszt ad az életünkhöz.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek