Kárpátinfo hetilap


Megosztás
Tanácskoztak a borászok: napirenden az eredetvédelem - A Kékfrankossal bővülhet a paletta? Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér
Tanácskoztak a borászok: napirenden az eredetvédelem - A Kékfrankossal bővülhet a paletta? Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér


Nem elegendő minőségi borokat előállítani, az eredetvédelem kérdése majdnem ilyen fontos. Közösen kell megakadályoznunk, hogy bárki is visszaéljen azzal a pozitív fejleménnyel, hogy a kárpátaljai borok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. 

A Bereg-vidék régióbora elnevezést például csak azok a gazdák tüntethetnék fel palackjaikon, akik előzőleg egy szakbizottságnál bevizsgáltatják a terméküket. Az eredetvédelem érdekében mostanra a megyében működő több borászati egyesület fogott össze, s remélhető, hogy ez előbb-utóbb eredményre vezet, hangzott el a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesülete szakmai találkozóján, melyre az agrárminisztérium támogatásával és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet társszervezésében a beregardói Perényi Kultúrkúriában került sor.

A földrajzi eredet megjelölése, a nyomon követés biztosítása nem csupán a fogyasztó bizalmának elnyerése szempontjából fontos, hangsúlyozta bevezetőjében Barkaszi Levente, a szervezet titkára. Arra ösztönzi a termelőt, hogy a minőség terén tovább lépjen, például a dűlőszelektált borok irányába. Hisz a világ is erre tart. 

A tanácskozáshoz videókapcsolat révén kapcsolódott Bereczky István, a borászegyesület elnöke, aki arra biztatott mindenkit, hogy tegyen erőfeszítéseket borászatának legalizálása felé. Jól tudjuk, hogy egy megfelelően felszerelt, önálló egységként működő szőlőfeldolgozó létesítése komoly beruházást jelent, ám mindenképpen ez a jövő útja. 

A háborús idők ugyan nem kedveznek az ilyen jellegű befektetéseknek, ám abban biztosak lehetünk, hogy ha országunkban véget ér a háború, Kárpátalja turizmusa, benne a borturizmus, még inkább felértékelődik. Ismét turisták tízezrei látogatnak majd vidékünkre. 

Tanácskoztak a borászok: napirenden az eredetvédelem - A Kékfrankossal bővülhet a paletta? Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér
Tanácskoztak a borászok: napirenden az eredetvédelem - A Kékfrankossal bővülhet a paletta? Fotó: Kárpátinfo/Kovács Elemér

A mostani szakmai fórumon a résztvevők a továbbiakban azt vizsgálták meg, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a vörösbort adó szőlőfajták telepítésére, s hogy ezek közül melyik lenne igazán a nyerő. A jelenlevők abban egyetértettek, hogy a belföldi turisták jelentős része továbbra is a vörösborokat létesíti előnyben. Ám azzal is szembe kell nézni, hogy mivel a kék borszőlők többségének az érésideje hosszú – legtöbbjük egy átlagos évben csak október közepétől kezdődően szüretelhető –, így vidékünkön ezek termesztése kockázattal jár. 

Vitaindító előadásában Sass Krisztián, a kígyósi Sass-szőlőbirtok és pincészet szakmai irányítója számos példát hozott fel annak bizonyítására, hogy Magyarországon és a környező borrégiókban több olyan, a bereg-vidékihez hasonló termőtáj található, ahol évek óta sikeresen termesztik például a Kékfrankost. Ez a fajta megfelelő klónokon eredményesen termeszthető és kiváló bort ad. Azt is figyelembe kell venni, hogy a szőlő legjelentősebb betegségeire nem túlságosan fogékony. 

A bemutatott mintákból az is kiderült, hogy milyen talajokon képes a legjobb formáját hozni ez a szőlő. 

Az összejövetelen természetesen sok szó esett a 2023-as évjáratról, amely – számos nehézség ellenére – sikeresnek bizonyult. Ezt az állítást támasztotta alá a kóstolópoharakba került új borok többsége. 

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek