Bien.hu

Megosztás
 Ennyire jó ötlet, ha hetente csak egyszer mosol hajat
Ennyire jó ötlet, ha hetente csak egyszer mosol hajat


Te is jártál már úgy, hogy a rengeteg teendőd közepette folyamatosan halogattad a hajmosást? Ez egy bizonyos pontig rendben is lehet, de ha csak arra gondolunk, hogy nap mint nap mennyi szennyeződéssel, kórokozóval találkozhatunk, már egészen ijesztően is hangozhat az, ha hetente mondjuk csak egyszer mosunk hajat. De még ha látszólag nincs is szükségünk arra, hogy hetente egynél többször hajat mossunk, az egészségünknek akkor is kedvezőbb, ha így teszünk.

Hetente egyszer nem elég hajat mosnod

Azt a legtöbben megszoktuk, hogy napi szinten legalább egyszer megmossuk az arcunkat, kézmosásra pedig naponta többször is szánjunk időt, főleg, ha éppen tömegközlekedéssel utaztunk vagy elhagyni készüljük a toalettet. De mi a helyzet a hajmosással? Egyes trendek, például a TikTokon kifejezetten azt hirdetik, hogy minél ritkábban mossunk hajat, méghozzá azért, hogy olyan gyorsan. Ez viszont egyáltalán nem olyan jó döntés, mint amilyennek elsőre tűnhet - írja a bien.hu.

Soha nem érdemes ugyanis megfeledkeznünk arról, hogy a hajunk ugyanúgy ki van téve rengeteg szennyeződésnek, mint a testünk többi része.

Ha leülünk a buszon, egyből hozzáérhet a hajunk az ülésekhez, amelyek valószínűleg legjobb esetben is csak látszólag tiszták, nem biztos, hogy mindig kellően távol tudunk lenni azoktól, akik éppen dohányoznak, a forgalmasabb utakon elkerülhetetlenül ki vagyunk téve a kipufogógázoknak, de sok más egyéb módon is piszkos lehet a hajunk és természetesen a fejbőrünk is. Rendszeresen edzeni például egy nagyszerű, egészségtudatos döntés, de közben a fejbőrünk is megizzadhat, ami mindenképpen hajmosásért kiált. De még ha nem is csinálsz semmi megerőltetőt, heti több hajmosásra akkor is szükséged van.

Ilyen gyakran szánj időt a hajmosásra

Nincs kőbe vésve olyan szabály, amely kimondaná, hogy hetente pontosan hányszor mossunk hajat, hiszen rengeteg tényező befolyásolhatja. Ilyen például az, hogy ahol élünk, mennyire szennyezett a levegő (nagyvárosi levegő esetén például szinte biztos, hogy érdemes több hajmosással számolnod, mint abban az esetben, ha vidéken, egy természetközeli faluban élsz), milyen gyakran mozgunk forgalmas utak mentén, vagy hogy hetente hányszor edzünk. Ezen felül persze adódhatnak váratlan helyzetek is – mint például egy futó zápor – amelyek szintén indokolják a hajmosást.

Abban az esetben, ha a hajad látszólag nem is igényli a hajmosást, a szakértők szerint hetente minimum kétszer akkor is érdemes megmosni. Hiszen a fejbőrünkön fokozatosan halmozódnak fel a különféle szennyeződések, amelyek egyre kedvezőtlenebb következményekhez vezethetnek. Illetve hasonlóan fontos az is, hogy még idő szűkében is alaposan mosd meg a hajadat, hiszen ha kapkodsz, akkor nagy valószínűséggel nem sikerül elég körültekintően megtisztítanod a fejbőrödet. Abban viszont biztos lehetsz, hogy heti legalább két alapos hajmosással csak jól járhatsz.

Mi történik, ha nem mosol elég gyakran hajat?

Ha nem mosol hetente legalább kétszer hajat, akkor egyrészt nagy valószínűleg nem lesz túl szép látvány a frizurád, ez viszont csak a kisebbik probléma. A fejbőrödön a tüszők eltömődhetnek, amelynek következtében aztán kevésbé vagy egyáltalán nem jutnak oxigénhez. Ennek hatására korpás lehet a hajad, viszkethet a fejbőröd, sőt jelentősebb hajhullást is tapasztalhatsz. Mindezeket figyelembe véve a heti minimum két hajmosás szinte ajándék azért cserébe, hogy egészséges és szép maradjon a hajad, és a fejbőröd is alaposan megtisztuljon.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás