Bien.hu

Megosztás
 Így tárold az almát, hogy hónapokig friss és ropogós maradjon
Így tárold az almát, hogy hónapokig friss és ropogós maradjon


Az alma tipikusan olyan gyümölcs, amelyet egészen biztosan nem tudunk kikerülni az őszi hónapokban, hiszen megtelnek vele az élelmiszerboltok, a termelői piacok, a leghangulatosabb pedig talán az, amikor mi magunk pakolhatjuk tele a kosarunkat egy almavásáron a legfrissebb idei termésből. Mivel pedig nemcsak finom, hanem egészséges is, ezért nagyszerű ötlet, ha ezekben a hetekben te is betárazol belőle. Azonban ha azt szeretnéd, hogy hónapokig friss és ropogós maradjon, akkor van néhány dolog, amire a tárolása kapcsán feltétlenül érdemes figyelned.

Jó ötlet, ha hűtőszekrénybe teszed

Az alma egy ideig jól érzi magát egy gyümölcskosárban is a konyhaasztalon, azonban ha azt szeretnéd, hogy sokáig eltartson, akkor jóval hűvösebb környezetre van szüksége. Míg ugyanis szobahőmérsékleten maximum 2-3 hétig áll el, addig a hűtőszekrénybe téve körülbelül 5 hétig vagy akár két hónapig is friss maradhat, főleg, ha kifejezetten a gyümölcstároló rekeszbe teszed - írja a bien.hu.

Tartsd távol az etiléntől

Az etilén egy szagtalan, gáz halmazállapotú, érlelést serkentő anyag, amelynek az alma is a kibocsátói közé tartozik. Ami nem túl jó hír, hogy amikor az etilén felszabadul, a gyümölcsök vagy éppen zöldségek, amelyeket elér, elkezdenek fonnyadni, foltosodni vagy egyéb módon tönkremenni, és hamarosan ehetetlenné válnak. Hogy ez a folyamat lassuljon, fontos, hogy az alma hideg környezetben legyen, tehát a hűtőszekrényben való tárolása ebből a szempontból is jó megoldás.

Mivel pedig az alma nemcsak termeli az etilént, hanem érzékeny is rá, ezért fontos, hogy távol tartsd más kibocsátó élelmiszerektől, például a körtétől, a paprikától, a sárgadinnyétől, a paradicsomtól, a banántól és a kivitől is. Vagyis a legjobb, ha kifejezetten csak almákat tartasz közvetlenül egymás mellett függetlenül attól, hogy éppen a hűtőszekrénybe, a konyhapultra vagy egyéb helyre kerülnek.

Csak akkor szeleteld fel, ha meg is eszed

Te is azoknak a táborát erősíted, akik jobban szeretik az almát szeletelve enni, mint egészben beleharapni? Ebben az esetben tartsd szem előtt, hogy csak akkor érdemes felszeletelned, amikor egyből meg is eszed, ellenkező esetben ugyanis hamar barnulni kezd, és maximum másnapig lesz fogyasztható. Ha mégis maradna belőle, akkor pedig minél előbb tedd a hűtőszekrénybe, és lehetőleg egy napon belül fogyaszd el.

Le is fagyaszthatod

Abban az esetben, ha túl sok almát vettél, és úgy látod, hogy pár hónapon belül sem fog elfogyni az adott mennyiség, akkor még mindig dönthetsz úgy, hogy lefagyasztod. Bár így már nem lesz ropogós, és az állaga is megváltozik, de továbbra is készíthetsz belőle almaszószt, gyümölcslevest vagy tölteléket süteményekbe. Csak mosd meg alaposan, hámozd meg, szedd ki a magházát, és mehet is a fagyasztóba. Így akár nyolc hónapig is felhasználhatod, de mivel nem egy tipikus fagyasztható gyümölcs, ideálisabb, ha minél előbb elfogy.

Ugyanez a módszer alkalmazható akkor is, ha sütöttél egy nagy adag almás pitét, és látod, hogy nem fog elfogyni 1-2 napon belül. Ha egy légmentesen záródó edényben vagy fagyasztózacskóban beteszed a fagyasztóba, még 7-8 hónapig is elállhat. Vagyis gyakorlatilag nem igazán van olyan opció, amikor a frissen beszerzett almából akár csak egynek is a szemetesben kellene végeznie. A lényeg, hogy gondolkodj előre, és amekkora mennyiség úgy látod, hogy nem fog egy bizonyos időn belül elfogyni, azt tartósítsd valamilyen formában.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás