Bien.hu

Megosztás
 A jóga és a hormonrendszer – 5 póz, ami segít megteremteni az egyensúlyt
A jóga és a hormonrendszer – 5 póz, ami segít megteremteni az egyensúlyt


A rendszeres jógagyakorlásunkba érdemes beépíteni olyan ászanákat (jógapózokat), melyek célzottan a belső elválasztású mirigyeket stimulálják. Az eddigi visszajelzések alapján azt tapasztalom, hogy ezzel rövid idő alatt be lehet szabályozni a rendszeretlen menstruációt, segíthet kitolni a klimaxos tüneteket, illetve a pajzsmirigy rendellenességben szenvedő jógagyakorlók esetében is szép eredményeket lehet elérni a gyakorlásukkal. 5 ilyen pózt mutatok most nektek, és elmondom, melyiknek milyen jótékony hatása van a szervezetünkre.

Hogyan segít a jóga?

A célzott ászanázással a test anyagcseréje is az igényeknek megfelelően befolyásolható, és ezeknek a pózoknak a rendszeres gyakorlása mély biokémiai változásokat serkent a szervezetben, így mind az agyra, mind a hormonrendszerre pozitív hatással van - írja a bien.hu.

A fordított testhelyzetek számos okból a legfontosabb ászanáknak tekinthetőek. Pozitív hatásuk fizikai, pszichológiai és spirituális szinten egyaránt érezhetőek – a test teljes rendszerét harmonizálják, és kiegyensúlyozzák nem csak a fizikai, de az energetikai, az érzelmi és a mentális testet is, valamint támogatják a spirituális fejlődést.

A fejjel lefelé töltött idő javítja az egészséget, lassítja az öregedést, javítja az izmok és a bőr tónusát, segíti a keringést és a kiválasztást, élénkíti az emésztést, növeli a csontok sűrűségét, erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt és a szorongást, növeli az önbizalmat és a koncentrációt, stimulálja a csakrákat, továbbá nyugodtabbá, boldogabbá, optimistábbá és spirituális beállítottságúvá tesz.

Féljógahíd összekulcsolt kezekkel (Kandarászana)

A féljógahíd fizikai szinten nyújtja a gerinc háti szakaszát és a csípőhajlítót, erősíti a lábakat, valamint nyitja a vállakat és mellkast.

Mentális szinten nyugtatja az elmét és enyhíti a szorongást.

A női jógában a menstruációs rendellenességek kezelésére is alkalmazzák.

Teljes jógahíd (Urdva Danurasana)

Ez egy erős mellkasnyitó póz, amely kiegyensúlyozza a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer működését, és stimulálja az egész nyirokrenszert.

Rendszeres gyakorlása frisstíti a vérkeringést és a hormonháztartást.

Félgyertya (Viparita Karani)

A félgyertya a köldök-, a szív- és a torokcsakrát harmonizálja, hormonálisan megfiatalítja az öregedő testet, és kedvezően hat az agyalapi mirigy, az agyi vérkeringés, a hallás, valamint a nemi működés zavarai esetén is.

Nyugtatja az idegrendszert, kiváló az álmosság elűzésére, valamint segíti a tanulást és a könnyebb emlékezést.

Javasolt még aranyér, epilepszia, fejfájás, gyomorsüllyedés, heresorvadás, impotencia, a pajzsmirigy csökkent működése, torok- és gégegyulladás, krónikus mandulagyulladás, petefészek-gyulladás, menstruációs problémák, vastagbélgyulladás, visszértágulatok, meddőség, mellékvese rendellenességek és méhhátrahajlás esetén.

Gyertya (Salamba Sarvangasana)

A gyertyaállást méltán hívják az ászanák királynőjének is, hiszen a haladóbb gyakorlásra való felkészítésen kívül sok más pozitív hatást tartogat – nézzük is, mik ezek!

Fizikai szinten erősíti a vállövet és nyújtja a gerincet, valamint felfrissíti az egész testet, így a fáradtság elűzésére is alkalmas.

Serkenti a vérkeringést, javítja az immunrendszer működését, de emésztési zavarok kezelésére és pajzsmirigy alulműködés esetén is ajánlott. Rendszeres gyakorlásával megelőzhető a csontritkulás.

Nyugtatólag hat azáltal, hogy stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert, és a depresszió tünetei is enyhíthetőek a segítségével.

Fejenállás (Sirsasana)

A fejenállás revitalizálja az agyalapi mirigyet, a pajzsmirigyet, a tobozmirigyet és a csecsemőmirigyet, valamint fejleszti a memóriát és a koncentrációs készséget.

Rendkívül jó hatással van a szívre, felfrissíti, életerővel tölti fel azt.

A fordított terhelés következtében javítja a gerincoszlop egysíkú testtartásból adódó betegségeit, valamint fejleszti az egyensúlyozó képességet.

A sérv tünetei is enyhíthetőek a gyakorlása által, valamint nagyon hasznos a visszeres és aranyeres panaszok kezelésében is.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás