Bien.hu

Megosztás
 Ez az előkelő őszi virág kezeli a légzőszervi betegségeket
Ez az előkelő őszi virág kezeli a légzőszervi betegségeket


A görög eredetű krizantém kifejezés a „Chrys-” és az „-anthemion” szavakból tevődik össze és aranyvirágot jelent. 

Feltételezések szerint a krizantém Kínából származik, ott ősidők óta megbecsült virág és gyógynövény. Számukra az előkelőséget, az erényességet, a békét, az optimizmust, az örömöt, a stabilitást, a termékenységet és a hosszú életet szimbolizálja - írja a bien.hu.

Az ősz és a kilencedik holdhónap jelképe. Több mint 2000 éve termesztik Kínában, akkoriban szinte minden háznál nevelték a mai krizantémok ősét. Már a Song- dinasztia idején 35 fajtáját ismerték, a Ming- dinasztia kilencszázat tartott számon, jelenlegi számuk pedig meghaladja a háromezret. 

A krizantém legendás élete

Egy ősi kínai legenda azt tartja, hogy egyszer valaki azt mondta a császárnak, hogy található egy örök fiatalságot adó varázsfű a Napkeleti-tengerben (Japán) található Dragonfly-szigeten. Elküldött tehát tizenkét fiút és tizenkét lányt érte, mert csak fiatalok gyűjthették be.

Kalandok és veszélyek sora után mikor megérkeztek a szigetre, sem csodafüvet, sem lakosokat nem találtak, ezért úgy határoztak, hogy ott maradnak. Az aranyvirágot, mint értékes kincset vitték magukkal, hogy majd kereskednek vele, de mivel nem volt kivel, így maguk kezdték el termeszteni.

Japánban másképpen emlékeznek a krizantém feltűnésének történetére. Szerintük régen olyan sok istenség volt az égben, hogy közülük néhányat a földre küldtek. Köztük volt Izanagi isten és Izanami istennő is. Izanami megteremtette a szelek, a hegyek, a tengerek istenét, majd a tűz istenének teremtése közben meghalt. Izanaginak nagyon hiányzott, ezért utána ment arra a helyre, ahová került, amit Fekete Éjszakának neveztek.

Ott meglátta a szörnyű valóságot, de ez nem volt ínyére az öreg banyának, aki a helyet őrizte, ezért üldözőbe vette. 

Épphogy vissza tudott menekülni a földre, ahol rögvest a folyóhoz ment, hogy megtisztuljon. Mikor levetette a ruháit és azok megérintették a földet, tizenkét istenné változtak. Ékszereiből virágok születtek: egyik karkötőjéből írisz szökkent szárba, a másik lótusszá vált, a nyakláncából pedig arany virág nőtt.

Beutazta a világot

Japánban szintén óriási rajongótábora lett a krizantémnek, olyannyira lenyűgözte az uralkodókat is, hogy jelképüknek és hivatalos címerképüknek választották. Az 1357-ben kezdődött és 55 évig tartó Dinasztiák háborújában a déliek minden harcosa egy sárga krizantémot viselt a bátorság aranyjelvényeként.

A japánok a Nap szimbólumának és a tökéletesség jelképének tekintik, évente megrendezik a Boldogság Fesztiválját a krizantém főszereplésével.

Idővel az egész világot meghódította, 1966-ban Chicago város hivatalos virágának választotta, Hollandiában a 13. házassági évfordulóra ajándékozzák, elvarázsolta a művészeket, megihlette az írókat, költőket; megszámlálhatatlan hibridje keletkezett, amelyek csodálatos színeket és formákat elevenítenek meg.

Üzenet krizantémmel

A virágok nyelvén szólva színétől függően különféle élethelyzetekre alkalmas:

  • a rózsaszínű a szerelmi kapcsolat törékenységét jelképezi,
  • a sárga az elutasítást szimbolizálja,
  • a fehér a szakítás utáni mély fájdalmat fejezi ki,
  • a kék szintén a szerelem végére és a fájdalmas szakításra utal,
  • a narancssárga a gyengéd szerelmi érzésekről suttog,
  • a lila az elviselhetetlen fájdalmat fejezi ki a szeretett személy elvesztésének gondolata miatt,
  • a pirossal a szenvedélyes szerelmet lehet kinyilvánítani.

A krizantém gyógyhatásai

A kínaiak és a japánok bizony nem csak nézegetni szeretik, hanem napi szinten fogyasztják és gyógyhatásai miatt is tisztelet övezi. Teakészítésre kizárólag a Chrysanthemum indicum szárított virága használható. A virágokból 1-2 teáskanálnyit tegyél egy csészébe, majd önts rá 90- 95 °C- os vizet és lefedve hagyd állni 3 percig. Szűrés után melegen vagy hidegen fogyasztható. Egy adag virág több alkalommal felönthető friss, forró vízzel.

A forrázatból napi 2- 3 csészényit javasolt fogyasztani influenza, megfázás, láz, köhögés, torokfájás, légzőszervi betegségek, gyulladásos folyamatok, stressz esetén.

A Chrysanthemum indicum stimulálja az immunrendszert, erős antioxidánsokat tartalmaz, védi a szív és az érrendszer egészségét, méregtelenítő, idegnyugtató, hangulatjavító, csillapíthatja a fejfájdalmat. Külsőleg bőrbetegségek, sebek, fájdalmas, fáradt szemek esetén borogatásként használható.

Milyen érdekes, hogy egy virághoz mennyi különféle jelentés kapcsolódhat, és mégis mit sem változtat rajta! Ezek csak a mi gondolataink, a növényeket szerencsére nem tudjuk ezekkel összezavarni, mert ők csak virágoznak szüntelenül és öntudatosan. Ahogy Shakespeare mondta:

„Mi is a név? Mit rózsának hívunk mi,

Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.”


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás