Kárpátinfo hetilap


Megosztás
VIII. Márton-napi sokadalom Sárosorosziban
VIII. Márton-napi sokadalom Sárosorosziban


Márton napját immáron nyolcadik alkalommal ülték meg Sárosorosziban. A nevezetes eseményre, melynek a helyi római katolikus plébánia adott otthont, eljött a település apraja-nagyja. A szervezésből oroszlánrészt vállaltak a helyi Búboskemence civil szervezet tagjai, akikhez csatlakoztak a hagyományőrző csoportok és a KMKSZ-alapszervezet aktivistái. 

Szent Márton ünnepe azért is fontos számunkra, mert a Krisztus utáni 4. században először katonaként, majd püspökként tevékenykedő jeles férfiú lett egyházmegyénk védőszentje, hangsúlyozta a megnyitón Rácz István helyi plébános. Az írások feljegyezték, hogy Márton a mai Magyarország területén született, és főként önzetlen és szerény magatartásával vált ismertté. Ezeket az erényeket a huszonegyedik század emberének is gyakorolnia kell.

VIII. Márton-napi sokadalom Sárosorosziban
VIII. Márton-napi sokadalom Sárosorosziban

A magyar népi kultúrában Márton napja az évzáró neves napok egyike, melyhez számos szokás, hiedelem fűződik, emlékeztetett rá Sin József, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke. Az időjáráshoz, az időjósáshoz kapcsolódó versek közül egyet-kettőt bizonyára mindenki ismer. Számunkra ezekben az embert próbáló időkben legalább ilyen fontos a felebarátainkra való odafigyelés, az elesettek felkarolása, ahogy ezt Márton tette. A közösségeink megmaradásáért való küzdelem pedig ugyanúgy az életünk részévé kell, hogy váljon. 

A Márton-napi sokadalom résztvevőit köszöntve Hiába Krisztina, a helyi Búboskemence civil szervezet aktivistája annak az örömének adott hangot, hogy a községben szinte mindenki fontosnak tartotta, hogy részt vegyen ezen az alkalmon. Mihók Erika klubvezető köszönetet mondott mind az itt fellépő hagyományőrző csoportoknak a részvételért, mind a nemrég lezajlott BeregCultFeszten való sikeres szereplésért. 

A több mint kétórás műsor során népi gyermekjátékokat, színdarabokat egyaránt láthatott a nézősereg. Gyönyörködhettünk a Gáti Gyöngyi vezette Hangraforgó együttes előadásában csakúgy, mint Molnár Anna, illetve Papp Péter furulyajátékában. A Százszorszép asszonykör által előadott vásári komédiát a közönség hatalmas vastapssal jutalmazta, akárcsak a Rátóti csikótojás népszínmű szereplőinek játékát, illetve Mihók Erika meseelőadását. Az alkalom végén a Haláborról érkezett Kovács István koreográfus és párja, Radvánszky Krisztina táncházba invitálta a fiatalokat, idősebbeket egyaránt. 

„Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik” – tartja a regula. Hogy ez ne forduljon elő, a kulturális műsor végén a szervezők a terített asztalhoz invitáltak mindenkit. A lakoma fő fogása természetesen a libasült volt, de akadt mellette számtalan más finomság is – például töltött káposzta, fánk és mindenféle sütemény, amelyek mindegyike a helyi ügyes asszonyok keze munkáját dicséri.

Az esemény megrendezését támogatta a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt..

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek