Bien.hu

Megosztás
 A legjobb teák hasmenésre. Ezekből a teafüvekből érdemes betárazni
A legjobb teák hasmenésre. Ezekből a teafüvekből érdemes betárazni


A hasmenés kellemetlen és zavaró állapot, ami a legváratlanabbul törhet ránk. Legyen szó ételmérgezésről, vírusfertőzésről vagy más okokról, a hasmenés gyakran hirtelen jelentkezik, és gyors megoldásra van szükség. Szerencsére sok természetes gyógymód és teafajta áll rendelkezésünkre, amelyek segíthetnek enyhíteni a hasmenés kellemetlen tüneteit. Nézzük a legjobb teafüveket hasmenésre, amikből mindig tartsunk otthon!

Miért jó ötlet a tea hasmenés esetén?

A tea egy hagyományos ital, amit évszázadok óta használnak a különböző egészségügyi problémák kezelésére. A hasmenés esetén a tea kiváló választás lehet, mivel számos jótékony hatása van:

Folyadékpótlás: A hasmenéssel gyakran jelentős mennyiségű folyadékveszteség járhat. A tea segíthet a hidratáció fenntartásában, és helyreállíthatja a test folyadékellátását - írja a bien.hu.

Gyulladáscsökkentés: Bizonyos teafajták gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek enyhíthetik a gyomor- és bélrendszer gyulladását.

Felfrissülés és nyugtatás: A tea meleg italként nyugtató hatással lehet a gyomorra, és segíthet csökkenteni a hasmenéssel járó kellemetlen érzést.

Most pedig tekintsük meg a legjobb teákat hasmenésre, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket.

Kamillatea

A kamillatea egyike azoknak a teafajtáknak, amelyeket leggyakrabban hasmenés esetén ajánlanak. A kamillavirágok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és segítenek a gyomor és a bélrendszer megnyugtatásában. Egy tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a kamilla megakadályozza bizonyos káros baktériumok - campylobacter jejuni - túlszaporodását, ami a súlyos hasmenés egyik okozója lehet.

Gyömbértea

A gyömbér évszázadok óta használt gyógynövény a gyomor- és bélproblémák kezelésére. A gyömbértea gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és segít a hasmenés okozta gyulladás csökkentésében. Emellett a gyömbértea serkenti az emésztést is.

Mentatea

A mentatea frissítő és nyugtató hatású lehet a gyomorra. A menta olaj enyhe görcsoldó hatással bír, ami segíthet a hasmenéssel járó gyomor- és bélrendszeri görcsök enyhítésében. A mentatea segít a kellemetlen érzés enyhítésében, amit a hasmenés okozhat. Serkentheti az emésztést, és segíthet enyhíteni az emésztési problémákat, például puffadást és gyomorfájdalmat.

Zöld tea

A zöld tea gazdag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben. Ezek a tulajdonságok hozzájárulhatnak a gyomor- és bélrendszer egészségének javításához. A zöld tea fogyasztása segíthet a hasmenés tüneteinek enyhítésében és a folyadékegyensúly helyreállításában.

Koriandertea

A koriander egy másik gyógynövény, amely hasznos lehet hasmenés esetén. A koriander magjai segíthetnek a gyomor- és bélrendszeri gyulladás enyhítésében, és serkenthetik az emésztést.

Eperlevél-tea

Az eperlevél-tea enyhe hashajtó hatással rendelkezik, ami segíthet a hasmenés okozta problémák kezelésében. Emellett az eperlevéltea segíthet a folyadékegyensúly helyreállításában.

Hogyan készítsd el a teát hasmenés ellen?

Forralj fel vizet, majd hagyd kissé hűlni, hogy ne legyen túl forró.
Válaszd ki a kívánt teafüvet vagy teafiltert, és helyezd egy csészébe vagy bögrébe.
Öntsd a forró vizet a tea levelekre vagy a teafilterre. A víznek forrónak kell lennie, de ne forrjon tovább. A legtöbb tea 75-80 °C közötti hőmérsékletet igényel.

Hagyd a teát ázni a vízben a tea típusától függően. Általában a gyógynövény teák 2-3 percig jó, ha áznak. Az időtartamot a tea erősségéhez és ízéhez igazíthatod.
Szűrd le a teát, majd ha szeretnéd, adhatsz hozzá mézet vagy citromlevet az íz fokozása érdekében.
Lassan kortyolgasd el a teát, amíg az enyhíti a hasmenés tüneteit.

A teát általában naponta többször is elfogyaszthatod, amíg a hasmenés tünetei enyhülnek. 

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Bár a fent említett teafajták segíthetnek a hasmenés tüneteinek enyhítésében, fontos tudni, hogy súlyosabb esetekben orvosi segítségre lehet szükség. Ha a hasmenés tartósan fennáll, véres vagy fekete széklet jelentkezik, vagy más súlyos tünetek kísérik, azonnal fordulj orvoshoz.

A természetes gyógymódok, mint például a tea, kiegészíthetik a hagyományos orvosi kezelést.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás