MTI

Egyre nagyobb a baj: kihalás fenyegeti a kétéltűek közel felét
Egyre nagyobb a baj: kihalás fenyegeti a kétéltűek közel felét


Az éghajlatváltozás, betegségek és az élőhelyek elpusztítása miatt kihalás fenyegeti a világ kétéltűinek 41 százalékát - derült ki egy természetvédők által a héten nyilvánosságra hozott jelentésből.

A kétéltűekről szóló jelentés több mint ezer természetvédő közreműködésével készült. A nyolcezer kétéltű faj példányait vizsgáló dokumentumból kiderül:

a 2004-es első értékelésük óta - amely a kétéltű fajok 39 százalékát sorolta veszélyeztetett kategóriába - tovább romlott a világ kétéltűinek helyzete.

Az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység során felborult a Föld természeti egyensúlya, melynek legnagyobb vesztesei a növény- és állatvilág - írja az MTI.

A gerincesek közül a kétéltűek helyzete a legsúlyosabb - őket követik az emlősök 28 százalékos, a hüllők 21 százalékos és a madarak 13 százalékos veszélyeztetettségi aránnyal

–mutatott rá Jennifer Luedtke, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, a texasi székhelyű Rewild nevű nonprofit szervezet természetvédője, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kétéltűekkel foglalkozó szakértő csoport vörös listájának helyettes irányítója. – A védett területek azonosítását és a természetvédelmi tervezést a legtöbb esetben az emlősök és a madarak igényeihez illesztik.

Kelsey Neam, a tanulmány egyik társzerzője hozzátette: egy globális mozgalomra van szükség, amely felgyorsítja a világ kétéltű egyedeinek visszaállítását. A szakember kifejtette, hogy a kétéltűek különösen érzékenyek a környezetük változásaira – részben azért is, mert a bőrükön keresztül lélegeznek.

A jelentés szerint a természetes élőhelyek megszűnése a veszélyeztetett kétéltű fajok 93 százalékát érinti, de egyre nagyobb arányban kerülnek veszélybe betegségek és az éghajlatváltozás miatt.

A veszélyeztetett kétéltű fajok nagyobb populációi a Karib-tenger szigetein, Mexikóban, Közép-Amerikában, az Andok trópusi területein, Indiában, Srí Lankán, Kamerunban, Nigériában és Madagaszkáron találhatók.

A kétéltűek szövetségeseink a bolygónk egészségének megértésében

– mutatott rá Jennifer Luedtke a kétéltűek fontosságára. – Mikor védelmünkbe vesszük és helyreállítjuk a kétéltűek populációját, a szárazföldi és a vízi élőlények ökoszisztémáját védjük meg és állítjuk helyre, megőrizzük a Föld genetikai sokszínűségét.

Kiemelte: "olyan jövőbe fektetünk be, amelyben minden élet, beleértve az embert is, virágzásnak indulhat". 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás

MTI