Femina

Megosztás
Már meglepően kevés mozgás is segít, hogy elkerüljön a szívbetegség
Már meglepően kevés mozgás is segít, hogy elkerüljön a szívbetegség


A fizikai aktivitás köztudottan számos pozitív egészségügyi hatással bír, a rohanós hétköznapokba azonban nem mindenki tudja beépíteni a rendszeres mozgást. Ám egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy még az igen rövid testmozgás is javulást hozhat.

A mozgás hatása a szívre

A The LANCET Public Health című folyóiratban közzétett tanulmányban olyan embereket vizsgáltak, akik nem sportoltak a szabadidejükben. A kutatók elemezték egy mérsékelttől-intenzívig terjedő skálán azt, hogy az időszakos fizikai aktivitás hogyan befolyásolta a résztvevők általános halálozási és a súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát - írja a femina.hu.

Az eredmények szerint a nap folyamán végzett, legalább 1-5 perces, rövid ideig tartó mozgás már csökkentheti a halálozás, a szívinfarktus, a szélütés, a szívelégtelenség és más súlyos szívelégtelenség kockázatát.

Mennyi fizikai aktivitás szükséges a szív egészségéhez?

A tanulmány szerzői szerettek volna tisztább képet kapni arról, hogyan járulhatnak hozzá a rövidebb testmozgások a szív- és érrendszer egészségéhez. A felméréshez az Egyesült Királyság Biobank adatait használták fel, több mint 25 ezer résztvevővel készült az elemzés. Kizárták azokat, akik a szabadidejükben rendszeresen mozogtak, és azokat is, akik mozgásképtelenek voltak.

A kutatók arra vonatkozó adatokat vizsgáltak meg, hogy a résztvevők milyen időközönként végeztek a közepestől az erőteljesig terjedő, szakaszosan végzett fizikai aktivitást, és hogy ezek a "mozgáshullámok" hányszor és mennyi ideig tartottak. A résztvevők hét napig az Axivity AX3 gyorsulásmérőt viselték az adatgyűjtéshez.

A tanulmány számos kovariánst vett figyelembe, beleértve a nemet, az iskolai végzettséget, az alkoholfogyasztást, valamint a gyümölcs- és zöldségfogyasztást. Az átlagos lekövetési idő 7,9 év volt. Ez idő alatt összesen 824 súlyos szív- és érrendszeri nemkívánatos esemény és 1111 haláleset történt. Elemzésükben a kutatók azt találták, hogy az egy percnél hosszabb fizikai aktivitás csökkentette a halálozási és a súlyos szív- és érrendszeri események kockázatát is.

Matthew Ahmadi, a tanulmány szerzője, a Sydney School of Health Sciences posztdoktori kutatója a Medical News Todaynek kiemelte a kutatás néhány kulcsfontosságú megállapítását.

- A tanulmány fő megállapításaira a hagyományos okosórákhoz hasonló, csuklón hordható eszközök használata révén jutottunk, és azt vettük észre, hogy a napi tevékenységek, mint a kertészkedés, háztartási feladatok vagy boltba járás extra erőfeszítéssel járnak. Az egyszerre legalább 1-5 percig tartó dinamikus mozgás és erőfeszítés egyaránt javítják az egészséget, és 29-44%-kal csökkenthetik a szívinfarktus és a szélütés kockázatát.

Sőt, kutatók szerint még az egy percnél rövidebb aktivitások is csökkentették a súlyos szív- és érrendszeri események kialakulását, de csak akkor, ha az aktivitásnak legalább a 15%-a vagy annál több része intenzív erőkifejtést igényelt. Mindazonáltal a tanulmány azt mutatja, hogy a fizikai aktivitás előnyeinek kiaknázására bőven van lehetőség még azok számára is, akik nehezen tudják beilleszteni a szabadidejükbe a testmozgást.

- Ez a tanulmány az első, amely kimutatta, hogy a nap folyamán akár rövid ideig tartó fizikai aktivitás is csökkentheti valakinél a halálozás vagy a szívbetegség kockázatát. Ezek az eredmények ígéretesek a közegészségügyre nézve, mivel az emberek könnyebben beiktatják a rövidebb ideig tartó mozgást a mindennapokba, mint a hosszabb, strukturált edzési rutint. Ezt az információt felhasználhatjuk a fizikai aktivitás további előmozdítására - tette hozzá dr. Cheng-Han Chen kardiológus, a MemorialCare Saddleback Medical Center Strukturális Szívprogramjának orvosi igazgatója. 


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás