Origo
Megosztás
Asszír istenséget ábrázoló, 2700 éves szobrot találtak Irakban
Asszír istenséget ábrázoló, 2700 éves szobrot találtak Irakban


Asszír istenséget ábrázoló, 2700 éves szobor került elő Irak északi részén francia régészek egy ásatásán - közölte a Pascal Butterlin, a párizsi Sorbonne Egyetem projektvezetője.

Tizennyolc tonnát nyom a hatalmas emberfejű szárnyas bika

A hatalmas, 3,8 méter széles és 3,9 méter magas szobor nagyrészt sértetlenül maradt fenn. Butterlin hangsúlyozta, hogy ilyen szenzációs leletet még nem talált, egyben hozzátette, hogy rendszerint hasonló méretű szobrok csak Egyiptomban vagy Kambodzsában kerülnek elő - írja az origo.hu.

A nagyjából 18 tonna súlyú szobor az antik Dúr-Sarrukín (mai Horszábád település) kapui előtt állt egyfajta szimbolikus védelmezőként nagyjából 15 kilométerre északra Moszultól. A szobor az asszír Lamasszu védőszellemet - az emberfejű szárnyas bikát – ábrázolja.

Még időben elrejtették a kőfejet az Iszlám Állam vandáljai elől

Butterlin szerint hihetetlenül részletesen kidolgozott műalkotásról van szó, amelynek csak a feje hiányzik.

A régész elmondta, hogy a fejet a 90-es években lopták el csempészek,

de a vámhatóságnak később sikerült lefoglalnia és átadnia azt az iraki nemzeti múzeumnak Bagdadban. Mára a fej a tárlat részét képezi.

A szobor maradék részének felbukkanása Horszábád lakóinak köszönhető, akik a törzset még 2014-ben elrejtették az Iszlám Állam előretörő dzsihadistái elől, míg saját maguk a kormányerők uralta térségekbe voltak kénytelenek menekülni.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás