MTI

Megosztás
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke


Egységre kell törekedni valamennyi partnerrel az izraeli-palesztin konfliktus eszkalációjának elkerülése érdekében - állapította meg Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a közelgő uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett találkozójára hívó, az interneten is közzétett levelében Michel kiemelte: a vezetőknek foglalkozniuk kell a konfliktusnak az Európai Unión belüli hatásaival, a társadalmak kohéziójára, a biztonságra és a migrációs mozgásokra gyakorolt következményeivel.

"Találkozónktól azt várom, hogy ismét a lehető leghatározottabban elítéljük a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni brutális és válogatás nélküli terrortámadásait, és elismerjük Izrael jogát a védekezéshez, összhangban a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal" - fogalmazott Charles Michel, majd hozzátette: "megismételjük az összes túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására irányuló felhívásunkat is".

Kiemelte: a romló humanitárius helyzet a palesztin lakosságú Gázában komoly aggodalomra ad okot, ezért beszélni kell arról is, hogyan biztosítható a segélyek hatékony eljuttatása és a hozzáférés a legalapvetőbb szükségletekhez.

Az Európai Tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a közel-keleti fejlemények súlyosbították a világban jelentkező instabilitást és bizonytalanságot. A térség azonnali figyelmet igényel anélkül, hogy csökkentenék az Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatást - húzta alá.

Ukrajna uniós támogatásával kapcsolatban Charles Michel kiemelte, hogy fel kell gyorsítani a katonai segítségnyújtást, terveket kell kidolgozni a befagyasztott orosz vagyonok felhasználására, valamint erősíteni kell a diplomáciai kapcsolatokat az igazságos és tartós béke legszélesebb körű nemzetközi támogatása érdekében.

Közölte továbbá: a találkozó arra is lehetőséget kínál, hogy a tagállami vezetők iránymutatást adjanak a többéves keretköltségvetés felülvizsgálatával kapcsolatban annak érdekében, hogy mielőbb megállapodásra jussanak. A legsürgetőbb szükségleteket szem előtt tartva meg kell határozni az EU prioritásait és dönteni kell a finanszírozás módjairól - írta. Kiemelte: folytatni kell a gazdaságról és a versenyképességről szóló vitát is "a hosszú távú jólét biztosítása érdekében".

Folytatni kell továbbá a migrációval kapcsolatos megbeszéléseket is, valamint az egyeztetéseket más, szintén aggodalomra okot adó külpolitikai kérdésekről, köztük Koszovó és Szerbia kapcsolatáról, illetve a Száhel-övezetben és a Dél-Kaukázusban kialakult helyzetről - tette hozzá.

Az EU-csúcs pénteki munkanapján tervezett euróövezeti csúcstalálkozó a gazdasági és pénzügyi helyzet, valamint az EU makrogazdasági politikája koordinációjának és irányításának áttekintésére ad lehetőséget. A tanácskozáson átbeszélik a tőkepiaci unió és a bankunió terén elért előrehaladást, valamint a digitális euróval kapcsolatos munkát - tájékoztatott a tagországok állam-, illetve kormányfőit magában foglaló Európai Tanács elnöke.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás

MTI