HáziPatika.com

Megosztás
Rossz szokások, amelyek miatt elhízhatunk
Rossz szokások, amelyek miatt elhízhatunk


Az elhízás szinte az egész világon népbetegségnek számít, és ezért nemcsak a genetika, hanem az életmódunk is nagyban felelőssé tehető. Nézzük, mit rontanak el a legtöbben.

A kisebb-nagyobb túlsúllyal küzdők többsége szeretne megszabadulni a felesleges kilóktól. Ám ehhez érdemes tisztában lenni azokkal a rossz szokásokkal is, amelyek hátráltathatják a folyamatot – figyelmeztetett Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont obezitológiával is foglalkozó orvosa - írja a Házipatika.com.

Túl gyorsan eszünk

Nagyjából 20 percbe telik, amíg a gyomor közvetíti az agynak, hogy jóllakott. Éppen ezért, ha valaki túl gyorsan eszik, akkor nagyon könnyen eshet abba a hibába, hogy a kelleténél több kalóriát vesz magához, ez pedig elhízást eredményez. Így lehetőleg mindig nyugodt körülmények között, ráérősen, nem kapkodva fogyasszuk el az ebédünket, így kisebb az esély a túlevésre.

Túl sokat tévézünk

A Vermont Egyetem tanulmánya szerint azok a túlsúlyos résztvevők, akik 50 százalékkal csökkentették tévézési idejüket, átlagosan további 119 kalóriát égettek el naponta. A szakember azt tanácsolja, hogy ha mégis bekapcsoljuk a tévét, akkor se üldögéljünk közben a kanapén, hanem végezzünk például valamilyen háztartási feladatot kedvenc műsorunk figyelemmel követése közben. Így egyrészt aktívak maradunk, másrészt nem nassolunk.

Túl keveset alszunk

Az alváshiány akkor is éhessé teszi az embert, ha amúgy teli a gyomra. A kevés alvás ugyanis befolyásolja a kortizolszintet, ami nemcsak a hangulatunkra hat, hanem az éhségérzetünkre is. Ezenkívül a kevés alvás növeli a zsírraktározást a szervezetben, így lehetőleg minimum 7 órát aludjunk minden éjszaka.

Üres gyomorral vásárolunk

Sokan vannak, akik vásárlások alkalmával vesznek maguknak valamilyen falatoznivalót. Ez természetesen a legtöbb alkalommal valamilyen kalóriadús nassolnivaló vagy finomított pékáru. Ezt azonban sikeresen elkerülhetjük, ha nem üres gyomorral indulunk útnak – így kevesebb eséllyel csábulunk el egy-egy ínycsiklandó, ám hizlaló finomság láttán.

Kihagyjuk a reggelit

A reggeli a legfontosabb étkezés – nem hiába hangsúlyozzák a dietetikusok, hogy vétek kihagyni. Egy tápláló reggeli nemcsak jól elindítja a napot, de segít elkerülni azt is, hogy a nap folyamán a szükségesnél több kalóriát fogyasszunk. A szervezet ugyanis egy hosszabb „böjt” után felébredve egyfajta energialöketet igényel, amit a reggeliből kellene megkapnia. Ha ez kimarad, akkor a következő étkezések a szervezetet úgy fogja érzékelni, hogy éhezik, és tárolni kezdi az energiát.

Túl sokat stresszelünk

Bár a stressz valamilyen szinten a mindennapi életünk része, ennek ellenére nem szabad hagyni, hogy túlzott méreteket öltsön. A sok stressz ugyanis gyakran a testsúlyon is meglátszik. Igaz, egyesek ilyenkor fogynak, ám sokan vannak, akik „stresszevésbe” menekülnek, ráadásul az ilyenkor magasabb kortizolszint a zsírpárnák felhalmozódását is előidézheti. A stresszt teljes egészében nem lehet kiiktatni az életünkből, ám sokat segíthet a megfelelő stresszkezelés elsajátítása – mondta a szakértő.

Mit tegyünk, ha semmi sem segít?

Ha változtatunk az életmódunkon, elkerüljük a fenti hibákat, illetve odafigyelünk az étkezésre és a rendszeres mozgásra is, mégsem vagyunk képesek elérni a kívánt eredményt, akkor érdemes hormonvizsgálatot végeztetnünk. Több olyan endokrin betegség is van ugyanis, amely gátolja a fogyást és túlsúlyt eredményez. Ezek nagy része azonban könnyen gyógyítható, így a hormonzavar kezelésével a testsúly csökkenése is beindulhat – ismertette Mutnéfalvy Zoltán.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek