Kárpátinfo hetilap


Megosztás
Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjban részesült a Kárpátinfo felelős szerkesztője. Fotó: Kovács Elemér
Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjban részesült a Kárpátinfo felelős szerkesztője. Fotó: Kovács Elemér


Ha valaha fontos volt az anyaország kormányának, önkormányzatainak, civil és szakmai szervezeteinek odafigyelése és mindenre kiterjedő támogatása a legtöbb megpróbáltatást átélő kárpátaljai magyarság felé, az most különösen indokolt. 

Mint ahogy kétségkívül az is a megmaradást szolgálja és a jövőbe vetett hitet erősíti, hogy a „kishazában” működő magyar nyelvű média képviselői hiteles információkkal, tudósításokkal és a pozitív példák bemutatásával rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy bármily nehéz is, van jövőnk a Kárpátok alatt, és a szülőföldön való boldogulás a nehezített körülmények között is lehetséges, hangzott el Budapesten a Magyar Újságírók Közössége (MÚK) Bartók Béla úti székházában azon az ünnepségen, ahol a Magyar Újságírók Közössége és a Magyar Nemzeti Írószövetség közös megemlékezést tartott az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, s amelynek keretében átadásra került a kiemelkedő újságírói teljesítményért, újságírói életműért kiosztott Petőfi Sándor Sajtószabadság-díj, melyet évente két személynek ítélnek oda. 

Idén ezt Kovácsné Marton Erzsébet, a Kárpátinfo felelős szerkesztője és Turbók Attila (Budapest) költő, újságíró, szerkesztő vehette át.

Az ünnepség kezdetén dr. Lovas Dániel, a MÚK elnöke az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kapcsán az igazsághoz és a hagyományokhoz való hűség fontosságát emelte ki. Mára ugyanis egyre nyilvánvalóbb, hogy a világ a posztigazság korszakába lépett, amikor az igazság valójában nem számít. Pedig mióta az újságírói szakma létezik, a klasszikus modell szerint a hírt és a véleményt egyértelműen el kell választanunk. Ám mostanság leginkább az történik, hogy az emberek fejét kombinált álhírekkel tömik. Igazából nem médiaszabadságra, hanem médiatisztességre lenne szükség, emlékeztetett a nagy előd, Benedek István szavaira az előadó. 

Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjban részesült a Kárpátinfo felelős szerkesztője. Fotó: Kovács Elemér
Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjban részesült a Kárpátinfo felelős szerkesztője. Fotó: Kovács Elemér

Kurucz Ádám Konrád Latinovics-díjas előadóművész néhány, a MÚK által kiadott Magyar Múzsák irodalmi folyóirat legutóbbi számában megjelent, a magyar forradalomhoz kapcsolódó verset olvasott fel. Majd Lovas Dániel, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke és Madár János, a Magyar Nemzeti Írószövetség elnöke, a MÚK alelnöke átadták az idei Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjakat.

Laudációjában a beregszászi születésű Lengyel János, a MÚK elnökségi tagja azt emelte ki, hogy kisebbségi létben a közössége sorsáért felelősséget vállaló egyénnek egyszerre több területen is kiemelkedő teljesítményt kell nyújtania. Jól mutatja ezt Kovácsné Marton Erzsébet példája, aki hosszú éveken át egyidőben szerkesztette a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség negyedévente megjelenő szakmai folyóiratát, a Közoktatást, a reformátusok havilapját, a Küldetést, és emellett a kezdetektől fogva a mai napig ellátja a Kárpátinfo hetilap felelős szerkesztői tisztét. „Minden nehézség ellenére évtizedek óta töretlenül, elszántan és színvonalasan végzi munkáját a helyi magyarság érdekében” – emelte ki Lengyel János.

Kovácsné Marton Erzsébet, megköszönve az elismerést, a ma Kárpátalján nehezített körülmények között helytálló újságírók felelősségére hívta fel a figyelmet. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ez a díj minden kárpátaljai kollégáját megilleti, akik ma hittel, hűséggel teszik a dolgukat, s akik – ahogy Lovas Dániel fogalmazott – ebben a „hazug világban” is őszintén szólnak. 

Laudációjában Madár János a „nyolcvanéves fiatalember” Turbók Attila hűségéről szólva a Könyörgés a megtalált Istenhez című verseskötetét ajánlotta mindenki figyelmébe, mert ebben az élet-halál kérdéskörben olyan hiteles megfogalmazásokat olvashatunk, amelyek pontos értelmezései a család, nép, nemzet, haza fogalmaknak. „Csak magyar légy, nem több, kevesebb se, / ha több vagy, talán árulóvá züllesz, /ha kevesebb, elhullasz térdre esve/ és új bitangság lesz, ami körülvesz”. Fájdalmas intelmek ezek a sorok, hiszen Turbók Attila önnön magát és a környezetét, embertársait is figyelmezteti a hűségre, tisztességes életre. Az erkölcs, a hazáért érzett felelősség a legfontosabb erőtér Turbók Attilánál. Emberként és költőként egyaránt ezeknek a fogalmaknak szigorú törvényei szerint él és alkot. 

Az alkalmon Lengyel János átadta az általa alapított Mitracsek-díjat is.

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek