Origo
Minden idők leggazdagabb római aranykincsére bukkantak Erdélyben
Minden idők leggazdagabb római aranykincsére bukkantak Erdélyben


Értékes leletet, a többi között római kori arany ékszereket és egy ritka bronzedényt találtak a régészek Gyulafehérváron.

Építési munkák közben találtak rá a római temetőre

A román sajtó beszámolója szerint a leletek ott kerültek elő, ahol márciusban munkások kotrógéppel széttörtek egy római kori szarkofágot. A régészek a tavasszal történt incidens után átvették az erdélyi város temetője melletti terület felügyeletét. A városvezetés ezzel szeretné bővíteni a sírkertet, de a szakemberek előtte régészeti feltárást tartottak szükségesnek. Gyulafehérvár Apulum néven a római korban is lakott volt, Dacia tartomány egyik legjelentősebb városa - írja az origo.hu.

A Román Televízió (RTV) közlése szerint

az eddigi leggazdagabb leletet találták:

nyolc arany ékszer és egy ritka bronzedény került elő, amelyhez hasonlót eddig nem találtak az egykori Dacia provincia területén. Emellett egy ékszerdobozt, pénzérméket, több száz cseréptöredéket és egy római kaszát is találtak, utóbbi egyedinek számít a térségben. A szakemberek szerint a leletek többsége a 3. századból való, de korábbi korokból is találtak tárgyakat.

Meglepte a szakembereket is a feltárás gazdag leletanyaga

Az Adevarul központi lap beszámolója szerint a 60 napig zajló ásatást a gyulafehérvári önkormányzat finanszírozta. Több mint ötven helyszínt, köztük 19 római kori sírt tártak fel a szakemberek, akiket meglepett a leletek gazdagsága, mivel a római kori sírok többségét korán kirabolták- írta a lap.
A leletek egy részét restaurálták, rekonstruálták a múzeum munkatársai, és a tervek szerint kiállításon is bemutatják azokat.

A gyulafehérvári temető bővítési munkálataira márciusban figyelt fel a sajtó és a szakma, amikor az itt dolgozó munkások kotrógéppel széttörtek egy 1700 éves, római kori szarkofágot. A területen csak régészeti feltárást követően lett volna szabad munkálatokat végezni.

A Fehér megyei rendőrség bűnvádi eljárást indított az ügyben rongálás és régészeti lelőhely tönkretétele vádjával, de a vizsgálatot azóta sem zárták le - írta szerdán az Alba24 hírportál.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás