Bien.hu

Megosztás
 Ezt jelzi a tested, ha érzed a szívverésedet
Ezt jelzi a tested, ha érzed a szívverésedet


Veled is előfordult már, hogy egyszer csak olyan erőteljes lett a szívverésed, hogy hirtelen nem is tudtál másra koncentrálni? A szívdobogás természetesen általában teljesen normális, sokszor még akkor is, ha gyors, lüktető vagy heves. Olykor viszont mégis bajra utalhat, vagy legalábbis jelzi, hogy nem ártana néhány mély lélegzetet venned. Na de hogy honnan tudhatod, mikor normális a szívverésed, és milyen esetekben utalnak a jelek arra, hogy orvoshoz kell fordulnod?

Ha edzéskor érzed a szívverésedet

Dr. Anjali Dutta kardiológus szerint nemcsak gyakori, hanem elvárható is, hogy érezzük a szívünk dobogását, amikor edzőteremben vagyunk. Ennek oka, hogy a szívünk általában hevesebben kezd dobogni, ha egy kemény edzést végzünk, az izmainknak ugyanis több oxigénre van szükségük. Ebben az esetben a szívünk gyorsabban ver, hogy átpumpálja a vért a vénáinkon keresztül, amelynek következtében bizonyos mértékű lüktetést észlelhetünk a mellkasunkban - írja a bien.hu.

Ha viszont edzés közben más tünetek jelentkeznek, mint például mellkasi fájdalom, szédülés, légszomj vagy esetleg elveszted az emlékezetedet, akkor dr. Dutta szerint feltétlenül érdemes orvoshoz fordulnod. Ugyanez igaz akkor is, ha az edzés befejezése után még mindig érzed vagy hallod a szívverésedet.

Ha pihenés közben érzed a szívverésedet

Ha már előfordult veled, hogy bemásztál az ágyba, és azt érezted, hogy a szíved hevesen ver, akkor alapvetően megnyugodhatsz, mert ez nem feltétlenül ad okot aggodalomra. Dr. Dutta szerint teljesen normális lehet, ha pihenés közben érzed vagy hallod a szívverésedet, ha az néhány másodpercig vagy percig tart. Ennek hátterében jó néhány ok állhat, mint például a stressz, a szorongás, a kiszáradás, a megnövekedett koffeinbevitel, a pajzsmirigyproblémák vagy a vérszegénység.

Dr. Sam Setareh kardiológus arra is felhívja a figyelmet, hogy ha az oldalunkon hajlított vagy görbült testhelyzetben alszunk, az megnövelheti a belső nyomást a testünkben, ami jól észlelhető szívdobogáshoz vezethet. Ha ezen túlmenően pihenés közben naponta többször is érzékeled a heves szívdobogást, vagy néhány percnél tovább tart, akkor már dr. Dutta szerint jobb, ha kivizsgáltatod magad.

Ha a tested más részein érzed a szívverésedet

Előfordulhat, hogy már te is tapasztaltad azt, hogy nem a szívednél, hanem a tested más részein érzed a szívverésedet, például a füledben vagy a gyomrodban. Ez bizony dr. Dutta szerint is lehetséges, de szerencsére valószínűleg nem utalnak komoly problémára. Ha viszont rendszeresen túl gyorsan, érzékelhetően lassan vagy szabálytalanul ver a szíved, akkor érdemes lehet konzultálnod a háziorvosoddal, és elmenned egy alapos kivizsgálásra.

Ha szinte mindig hallod a szívverésedet

Igen, az is előfordulhat, hogy szüntelenül hallod a szívverésedet akár úgy is, hogy közben egyáltalán nem erőlteted meg magadat. Ebben az esetben nagy valószínűséggel arról van szó, hogy pulzáló fülzúgásod van. Ez a fülzúgás egyik ritka formája, amely nagyjából annyit jelent, hogy az érintettek hallják a pulzusukat a fülükben. A hang lehet hangos vagy halk is, és a szívveréssel együtt jelentkezik. Az oka többféle lehet, de hogy minden rendben legyen, ebben az esetben is az a legbiztosabb, ha konzultálsz a háziorvosoddal.

Amire feltétlenül figyelj

Ha a szíved zavaróan kalapál a mellkasodban vagy a tested más részein, annak tényleg rendkívül sokféle oka lehet. Dr. Setareh többek közt az alvási apnoét, a már említett stresszt vagy szorongást, a diétás pirulákat, a nikotint és még sok mást is a lehetséges kiváltó okok közé sorol. Vagyis ha úgy érzed, hogy nincs minden rendben a szíved egészségével, akkor meglehetően nehéz lehet egyedül megállapítanod a pontos okát, és általában nem is szerencsés az öndiagnosztizálás. Helyette mindig az a biztos, ha beszélsz a háziorvosoddal, és szükség szerint részt veszel egy alapos kivizsgáláson.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás