Bien.hu

Megosztás
 Ezt rakd a homlokodra és elmúlik a fejfájásod
Ezt rakd a homlokodra és elmúlik a fejfájásod


Azok, akik ismerik az igazán gyötrő migrén érzését, már a felkelés pillanatánál tudják, hogy nagy a baj. Én is jól ismerem és ilyenkor általában egyből gyógyszerhez nyúlok, hiszen ez a leggyorsabb módszer a fájdalom csillapítására. Ám nem célszerű folyton kemikáliákhoz nyúlni, adunk néhány természetes tippet, ha rád törne a fejfájás.

Ne felejts el inni!

Éjszaka sok órát töltünk étel és ital nélkül. Ilyenkor regenerálódik a szervezetünk és lefekvés előtt már pár órával nem nagyon iszunk, hacsak nem szeretnénk egész éjjel WC-re járni. Így sok idő eltelik ivás nélkül, ami már eleve egy enyhe dehidratációt eredményez. Ha pedig előző nap sem sikerült a szükséges adagot teljesítenünk, szinte garantált a másnap reggeli migrén. Ezért aki tudja magáról, hogy hajlamos gyakori migrénre, ne felejtsen el inni a nap folyamán, mégpedig egyenletesen elosztva. Reggel indítsunk egy jó nagy pohár langyos vízzel és fokozatosan adagoljuk a folyadékot. Ezzel már tettünk valamit a kínzó fejfájás ellen - írja a bien.hu.

Olaj és balzsam

Biztos a te nagymamád polcán is megtalálható volt a vietnámi olaj és balzsam, ami mindig a halántékunkra került, ha fájt a fejünk. Nem hiába, tudták mi a jó nekünk és szerencsére az összes bioboltban kapható valami hasonló. Érdemes már a fejfájás kezdetén magadra kenni, ami nem csak hűsít, de az illóolajoknak köztudottan gyógyító hatásuk van. Erősségétől függően lezsibbaszt és sokkal kevésbé érzed majd a fájdalmat. Kenj belőle a homlokodra, halántékodra és tarkódra is.

Egy kis utánpótlás

Ősszel már elkezdenek kiürülni a vitaminraktárak, ezért gondoskodnunk kell némi utánpótlásról. Legjobb lenne ételek formájában bevinni, de ősszel és télen erre kevesebb esélyünk van, tekintve a szezonális zöldségek és gyümölcsök kínálatát. Ilyenkor indokolt lehet némi vitamin, melyek segítik a szervezet zavartalan működését. Sok esetben a migrén hátterében vitamin- és ásványianyag hiány áll és, amint ezeket feltöltjük, a fejfájás is megszűnik. Érdemes valamilyen komplex multivitamint fogyasztanunk, ami mindent pótol megfelelő mennyiségben.

Valami hideg és vizes

Migrénnél semmi sem komfortos. Nem kényelmes az ágy, nem kívánunk semmit, csak egy sötét, zajoktól mentes szobát. Amikor fejfájással kelsz, menj egyből a konyhába és vegyél ki a fagyasztóból valamilyen fagyasztott zöldséget és nyomd a fejedre. Ezután jöhet egy hideg vizes borogatás a homlokodra. Nyilvánvalóan ez nem fogja megszüntetni a fejfájást, de mérsékelheti.

Friss levegő

A fülledt levegő is okozhat fejfájást, ezért egyből csinálj egy nagyobb szellőztetést migrén esetén. Sokszor ennyi is elég a fájdalom csökkentéséhez, amint friss levegőt szippantunk be. Ha a fájdalom még nem teljesen elviselhetetlen, akkor pedig tehetsz egy nagyobb sétát is, ugyanis a friss levegő és séta kombináció egy jó ellenszere a migrénnek. Ne felejts el a nap folyamán többször is szellőztetni, este pedig lefekvés előtt is mindenképpen. Ennek nem kell órákat igénybe vennie, pár perc alatt is ki tud cserélődni a levegő.

Ittál már kávét?

A kávéról megoszlanak a vélemények, van, aki mellette van és van, aki ellene. Azonban a koffein megvonása komoly migrént eredményezhet, legalábbis kezdetben. Ha fejfájással ébredsz és nagy kávéfogyasztó vagy, ne azon a napon próbálj leszokni róla, ugyanis a fájdalom akár a duplájára nőhet. Nyugodtan fogyaszd el a napindítódat és még akár egy újabb csészével is leguríthatsz a nap folyamán.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás