Kárpátinfo hetilap


Megosztás
Csempekályha – a hosszú távú megoldás
Csempekályha – a hosszú távú megoldás


Október első dekádjában ugyan még igazi kései nyári időjárásban volt részünk, ám már akkor is jól tudtuk, hogy hamarosan be kell fűteni a lakásban, ha csak néhány órára is. És mivel országunkban háború zajlik, minden eshetőségre fel kell készülni. Ha a szükség úgy hozza, olyan fűtési megoldásokat is tudjunk alkalmazni, amelyhez sem gázra, sem villanyáramra nincs szükség. Talán ezt nevezik teljes önellátásnak. Megnyugtató például, ha valamelyik szobában áll egy jól karbantartott csempekályha.

Bizony, a kályhásmestereknek most rengeteg dolguk akad. A Guton élő Nagy Ferenccel is munka közben beszélgettünk. 

– Mostanság sok helyre hívják?

– Ahogy a többi szakmabelitől hallom, egész nyáron mindnyájunknak volt elfoglaltsága bőven – válaszol a 70 éves szakember. – Többnyire régi kályhák felújításával bíztak meg, úgy, mint most is. Meg néhány újat is raktam.

– Azt még megértem, hogy valaki a régit kitisztíttatja, de hogy újat készíttessen! Már csak azért is, mert gondolom, az utóbbi egy vagyonba kerül.

– Való igaz, nem olcsó mulatság, az összköltség úgy 35-40 ezer hrivnya körül mozog, már a munkadíjjal együtt. Ám egy minőségi csempéből megrakott kályha a szoba dísze is lehet. Persze most nem ez a legfontosabb szempont. Hanem az, hogy minimális fűtőanyagmennyiséggel évtizedekre megoldjuk otthonunkban a kellemes meleg biztosítását. Bízzunk benne, hogy hamarosan véget ér ez a háborús szörnyűség, ám attól még a családok többségének összetétele nem nagyon fog megváltozni. Csak nézzünk szét a környezetünkben: a legtöbb portán manapság egy-két ember él. Így a központi fűtés sokak számára luxussá vált. Egy jól elhelyezett cserépkályha pedig nem csupán egy helyet képes felfűteni.

– Egyesek arra esküsznek, hogy a folytonégők, a modern vaskályhák sokkal praktikusabbak, energiatakarékosabbak, mint a csempekályhák. Ezeknek nagy előnye, hogy a fűtési szezon végén egyszerűen kirakjuk őket a fészerbe. Így hosszú hónapokra ismét szabaddá válik a szobának az a része.

–  Meglátásom szerint a modern fűtőalkalmatosságok leginkább az irodákban tesznek jó szolgálatot. Ahol reggel gyorsan elfogadható hőmérsékletűre tudják felmelegíteni a helyiséget, és az állítható fokozatoknak köszönhetően nem pörög túl a rendszer. Estére pedig hagyják benne elaludni a tüzet. A kályha ezzel szemben éjjel-nappal folyamatosan kellemes hőmérsékletet biztosít a lakásban. Ha jól kitapasztaljuk a hőleadási képességét, akkor nincs nagyobb hőingadozás sem. Ebbe a kályhába, amit most rakok újra, a gazda kérésére üveggel ellátott ajtó kerül. Így a háziak pontosan látják, hol tart éppen az égési folyamat. Az ilyen modern ajtó a hőtől nem deformálódik, mint a régi vasajtó. Ez azért fontos, mert a sérült ajtón át fals levegő jut az égéstérbe, s a kályha ilyenkor elkezd önálló életet élni. Ami nem igazán szerencsés. Az új, kombinált ajtóknak, illetve az állítható fokozatú hamuzónyílásnak köszönhetően pontosan tudjuk szabályozni az égés intenzitását, akárcsak a folytonégőknél. 

– Ön azt állítja, hogy a csempekályha hosszú távra szóló megoldás. Ám rendszeresen tisztítani kell, mestert hívni, hogy az megbontsa a fűtőalkalmatosság tetejét, ami rengeteg kosszal jár. 

– Hogy ezt a macerát elkerüljük, az előrelátó mesterek éppen ezért készítenek tisztító üreget – nagyjából mellmagasságban az egyik csempén olyan nyílást vágunk ki, hogy abba belenyúlva egy merőkanállal el tudjuk távolítani az idő közben felgyülemlett hamut és kormot. Ezt az otthoniak közül is bárki elvégezheti, és a fűtőtest használatának gyakoriságától függően csak 3-4 évente kerül rá sor. Elismerem, a szakmabeliek közül sokan továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a tisztítás a kályha tetejéről történjen, mivel így alaposabban meg lehet szabadítani a járatokat a hamutól és a koromtól. A munka akár egy porszívóval is elvégezhető. De már ebben az esetben is csupán egy téglányi részt kell szabaddá tenni a kályha tetején, ami nem számít túl nagy beavatkozásnak. Hogy a kályha tisztítására minél később kerüljön sor, ügyeljünk arra, hogy milyen fával fűtünk. A száraz, kemény fa a legjobb, míg a festékes, kátrányos hulladék a legrosszabb megoldás. 

– Mindent összegezve, egy jó kályha mostanság aranyat ér.

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek