Femina

Megosztás
Az 5 legfontosabb tápanyag 60 éves kor felett: komoly problémák kialakulását akadályozzák
Az 5 legfontosabb tápanyag 60 éves kor felett: komoly problémák kialakulását akadályozzák


A jól megtervezett étrend olyan egészséges ételeket tartalmaz, amelyek biztosítják a szervezet működéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Ideális esetben tehát a gondosan megválogatott táplálékforrásokkal bevihetőek a szükséges tápanyagok, de hatvanéves kor felett szükséges lehet az étrendet táplálékkiegészítőkkel is felturbózni - írja a femina.hu.

Vitaminok és ásványi anyagok 60 felett

A jól megválogatott étrend-kiegészítők segíthetik az erős csontozat megőrzését, csökkenthetik a gyulladásokat, a memóriavesztés kockázatát, és a látás egészségét is támogathatják. Bizonyos esetekben a kezelőorvos is javasolhat különféle vitaminokat és ásványi anyagokat, figyelembe véve az általános egészségi állapotot és a szedett gyógyszereket. 

 D-vitamin

A D-vitamin minden korosztály számára elengedhetetlen vitamin, de az idősek esetében kiemelten. Fő forrása a napfény, amely D-vitamin termelésére serkenti a szervezetet. Ez a vitamin segít megőrizni csontok egészségét azáltal, hogy javítja a kalciumfelvevő képességét.

Az időskorúaknál az erős csontozat kiemelkedő fontosságú, mert az életkor előrehaladtával a csontok veszítenek sűrűségükből, és nagyobb valószínűséggel törhetnek el. A D-vitamin hiánya növelheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát is. Ezen vitamin napi adagja a nemzetközi ajánlások szerint 600-800 NE.

Kalcium

Az életkor előrehaladtával a csontok természetesen elvesztik a kalciumot, ami gyenge csontokhoz vezethet, így nő a törések esélye. Már ötven év felett is ajánlott naponta legalább 1200 milligramm kalciumot bevinni, vagy olyan kalciumban gazdag ételekkel dúsítani az étrendet, mint a tej vagy a joghurt.

 B6-vitamin

A B6-vitamin szerepet játszik az immunrendszer erősítésében és az anyagcsere szabályozásában. Egyes kutatások szerint ez a vitamin segíthet megakadályozni a szellemi hanyatlást az életkor előrehaladtával. Annak ellenére, hogy számos élelmiszerben megtalálható, beleértve a csirkét, a banánt és a spenótot, idős korban sokan szenvednek a hiányától, ami különböző bőrtünetekben mutatkozik meg. A B6-vitamin javasolt étrendi bevitele hetvenéves korig 1,3 mg. Hetvenéves kor után a férfiak esetében 1,7 mg-ra, a nőknél pedig 1,5 mg-ra növekszik ez a mennyiség.

B12-vitamin

A B12-vitamin számos funkcióban játszik kulcsfontosságú szerepet, beleértve a DNS és a vörösvértestek képződését, az idegek megfelelő működését. Az idősek B12-vitamin-adagja napi 2,4 mikrogramm, elsősorban a húsokban és a tenger gyümölcseiben található meg, ezért aki húsmentes étrendet követ, annak különösen fontos, hogy étrendjét B12-vitaminnal egészítse ki.

 A-vitamin

Az A-vitamin javítja az immunrendszer működését, ami segíti az egészség megőrzését. Szerepet játszik a látásában is, amely az életkor előrehaladtával romolhat. Számos élelmiszerforrás gazdag A-vitaminban, beleértve a brokkolit, a tojást, az édesburgonyát és a tököt. A National Institute on Aging javaslata szerint a férfiaknak naponta 900 mikrogramm az ajánlott bevitel, a nőknek pedig 700 mikrogramm.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek
Forrás