Kárpátinfo hetilap


Magas állami kitüntetéseket adtak át földijeinknek. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet
Magas állami kitüntetéseket adtak át földijeinknek. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet


Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetéseket adományozott olyan kárpátaljai közéleti személyiségeknek, akik sokat tettek a közösség megmaradásáért. A kitüntetések átadására Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa szervezésében október 11-én ünnepélyes keretek között került sor a beregardói Perényi Kultúrkúria dísztermében.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és a díjakat átadta Heizer Antal, Magyarország kijevi nagykövete.

Nemzeti imánk elhangzását követően a Mezőváriból érkezett Kovács család megzenésített versekkel teremtett igazi ünnepet a lelkekben, belopva magukat a hallgatóság szívébe, hisz azt mondták el énekben, ami lelkükből fakad. Hitet tettek amellett, hogy ha a szeretet uralkodik a szívekben, akkor nincs gyűlölködés, háborúskodás, ahol Isten van, ott szabad a lélek és örök a remény, s bár „nem tudjuk, mi jön, titok a holnap”, mi akkor is elültetjük a reménység fáit, s hisszük, hogy akik most elmentek, egyszer visszatérnek szülőföldjükre s meglátják annak termését – vallották. Előadásuk megerősített: a jövőbe vetett erős hit tart meg szülőföldünkön bennünket. 

A kijevi nagyköveti kinevezését nemrég átvevő Heizer Antal elmondta, hogy a diplomata legfontosabb feladata – bármilyen nehezített körülmények között is – a két ország közötti kapcsolat építése, erősítése. Abbéli örömének adott hangot, hogy ma olyan emberek vehetnek át magas állami elismerést, akik sokat tettek a közösségükért, a kárpátaljai magyarság megmaradásáért. „Bízom abban, hogy egy pozitív jövő áll a kárpátaljai magyarság előtt. Remélem, Ukrajna pozitív jövőjű fejlődése pedig azt fogja eredményezni néhány éven vagy évtizeden belül, hogy ugyanúgy össze fog nőni a határ két oldalán élő magyarság, mint ahogy ez megtörtént a szomszédos országaink többségével. Bízom abban, hogy Ukrajna egy olyan erős, szomszédos, baráti országa lesz Magyarországnak, amelyre számíthat a jövőben, és amely valóban elismeri azokat a jogokat és lehetőségeket, amelyek a nemzeti kisebbségeket megilletik”– fogalmazott a diplomata.

A továbbiakban Albertné Simon Edina ungvári konzul ismertette a kitüntetéseket, melyeket Heizer Antal nagykövet, Bacskai József ungvári főkonzul és Gyebnár István, a beregszászi külképviselet ügyvivője adott át.   

Magas állami kitüntetéseket adtak át földijeinknek. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet
Magas állami kitüntetéseket adtak át földijeinknek. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta Dobsa Aranka, a KMPSZ Nagyszőlősi Járási Szervezetének elnöke, a Tiszakeresztúri Általános Iskola nyugalmazott igazgatója a kárpátaljai magyar nyelvű oktatásban végzett kimagasló szakmai munkája és elhivatott pedagógusi tevékenysége elismeréseként. 

A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át a segélyezési, támogatási és humanitárius problémák megoldása, a rászoruló gyermekek pedagógiai fejlesztése, illetve a mozgásukban akadályozottak segítése terén egyaránt odaadó munkája elismeréseként Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke, az Ukrajnának nyújtott magyar támogatáspolitika és humanitárius segítségnyújtás gyakorlati megvalósításában betöltött szerepe, valamint a nehéz helyzetben élő kárpátaljai emberek érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként Gerevich János, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai kirendeltségének vezetője, Sepa János helytörténész, a Beregvidéki Múzeum nyugalmazott alapító igazgatója pedig helytörténeti gyűjtőmunkája és a magyar hagyományok továbbélését szolgáló, több évtizedes tevékenysége elismeréseként vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. 

Egressy Miklós görögkatolikus papnak, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum volt igazgatójának közel három évtizedes lelkipásztori szolgálata, a rendszerváltás után újjászülető Ung-vidéki közösségek szervezésében vállalt szerepe, valamint odaadóan és kitartóan végzett iskolaigazgatói, illetve karitatív tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta Novák Katalin. 

Magas állami kitüntetéseket adtak át földijeinknek. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet
Magas állami kitüntetéseket adtak át földijeinknek. Fotó: Kárpátinfo/Kovács Erzsébet

A köztársasági elnök a helyi magyar közösséget szolgáló, különösen a kárpátaljai magyar anyanyelvű oktatás érdekében végzett elkötelezett és kitartó munkája elismeréseként Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozott Czébely Lajos viski költőnek, helytörténésznek, nyugalmazott pedagógusnak is, melyet az Orbán Viktor miniszterelnök által adományozott Kallós Zoltán Külhoni Magyarságér Díjjal együtt egy későbbi időpontban Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja személyesen ad majd át a kitüntetettnek Visken.  

Az alkalom a Szózat eléneklésével és baráti beszélgetéssel ért véget.
 

Kovács Erzsébet


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek