Origo
Nagyon ritka bronzkori nyilat találtak norvég kutatók
Nagyon ritka bronzkori nyilat találtak norvég kutatók


Régészek szeptember 13-án találtak egy kvarcit hegyű nyilat, aminek a hegye és tollazata még a helyén van, miután akár 3.000 évig is hó és jég borította. Valószínűleg rénszarvas vadászok használták. - írja a Live Science magazin.

Bár a projekten dolgozó régészek korábban találtak ember által készített rejteket, ami eltakarta a rénszarvasra vadászókat, az újonnan talált nyilat nem találtak a közelben. Nincsenek vadász területek a közvetlen közelben, de ezt a nyilat a jég felső pereme mentén fedezték fel, úgy hogy lehet, hogy a vadászok egyszerűen elbújtak a felső hegygerinc mögött - írja az origo.hu.

Az ember okozta klímaváltozás miatt olvad a a hó és a jég a Jotunheimen-hegységben, és így több száz, több ezer éves leletek kerülnek elő. Ha a régészek a felszínre kerülés után nem találják meg gyorsan ezeket az ember-készítette tárgyakat, a leletek degradálódnak.

A nyilat akkor találták a kutatók, amikor ellenőrizték az újonnan kitett területeket jég szegélyének mentén. A nyíl szára nyírfából készült, aminek még megvan az aerodinamikai tollazata 3 konzerválódott tollal. A vadászok tollazatot használtak, hogy a nyíllal jobban lehessen célozni, de ezek általában elbomlanak az idők folyamán.

A kvarcit nyílhegy alig látszik vessző elején, mert szurok fedi a nyílhegy nagy részét. A szurok rögzítette a nyílhegyet a vesszőhöz és egyenletessé tette a nyíl elejét a jobb penetráció végett. A szurok valószínűleg nyírfa szénből származik.

A kutatók azt mondják, hogy jeges lelőhelyükön nem ritka az olyan jégkorszaki nyíl, aminek konzerválódott a nyílfeje és még a vesszőhöz csatlakozik, de az ilyen régi nagyon ritka.

A nyíl többi része kicsit rosszabb állapotban van. A körülbelül 90 centiméter hosszú nyíl 3 darabba tört a vessző mentén, valószínűleg a hó nyomása miatt.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás