Hirado.hu
Ezer évig volt jégbe fagyva, mielőtt rábukkantak
Ezer évig volt jégbe fagyva, mielőtt rábukkantak


Viking kori kantárt fedeztek fel a régészek egy olvadó jégtömbbe zárva Norvégiában. A lelet azért is különleges, mert a jég a kantárra erősített bőrfogantyú egy részét is megőrizte, ami nagyon ritka. A Lendbreen-hágó területén a régészek eddig közel négyezer leletre bukkantak, a folyamatosan olvadó jég miatt további felfedezésekre számítanak.

Ritka, a viking korból származó kantárt találtak Norvégiában. A régészek a vasból készült leletre a Lendbreen-hágó déli oldalán bukkantak rá - írja a hirado.hu.

„Hihetetlen felfedezést tettünk a Lendbreen-hágó déli oldalán: Egy vas lófogat, a bőrkantár részleteivel együtt, amelyek megmaradtak. A viking korból származhat, amikor a hágón átmenő forgalom a csúcson volt” – közölték a régészek.

A szokatlanul meleg időjárás idén nyáron a jég gyors olvadásához vezetett az egész régióban, ennek köszönhetően tárult fel a több mint ezeréves lelet.

Lars Holger Pilo régész, a norvégiai gleccser régészeti program munkatársa elmondta, hogy a vikingek gyakran használták a szakadékban megjegesedett havat az átjutásra, mivel ezen a részen sokkal veszélytelenebb volt átjutni a hegységen, mint a sziklák között.

„Sok leletet hagytak maguk után a szakadékban, amelyeket megőrzött az hó és a jég” – magyarázta Pilo.

A jég a kantárra erősített bőrdarabok egy részét is megőrizte, ami nagyon ritka.

A régészek úgy vélik, hogy a kantár a viking korból (Kr. u. 793–1066) származhat. Akkoriban a Lendbreen-hágó népszerű átjáró volt, a területen eddig közel négyezer leletre bukkantak a régészek.


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek


Forrás