Kárpátinfo hetilap


Fóliás zöldségtermesztés: tart az őszi forduló - Uborka november végéig
Fóliás zöldségtermesztés: tart az őszi forduló - Uborka november végéig


Bizony sok mindennek kell kedvezően alakulni ahhoz, hogy a fóliaházakban sikeres legyen az őszi forduló. Tisztában van ezzel a Nagydobronyban gazdálkodó Vinda család is, akiknél szeptember közepe óta folyamatosan adja termését a másodvetésű uborka.

– Tavaly nagyszerűen sikerült az őszi szezon, ezért gondoltuk úgy, hogy most újra belevágunk – mondja Vinda Judit, akit két gyermeke, Ármin és Antónia is lekísért ezúttal terepszemlézni a fóliasátrakhoz. – Úgy tervezzük, hogy az utolsó szedésre valamikor november utolsó napjaiban kerül sor. Addig még hét-nyolc hét hátra van, így minden esély megvan rá, hogy a befektetett sok-sok munka és költség megtérüljön. Most egyelőre nagyon szép az állomány. 

– Persze azzal is tisztában van minden gazda, hogy – globális felmelegedés ide vagy oda –, az ősz utolsó hónapjában már gyakoriak a talajmenti fagyok.

– A fűtés nálunk már évek óta megoldott, beszereztük a szükséges mennyiségű tűzifát – magyarázza István, a férj, aki idő közben csatlakozott hozzánk. – Az őszi forduló egyik jellegzetessége, hogy többnyire csapadékos az időjárás, no és a hajnali lehűlések miatt reggelente amúgy is be kell gyújtani a kazánba, nehogy a megnövekedett páratartalom miatt felüsse fejét az uborkaperonoszpóra, a didimella, a szürkepenész vagy más veszélyes gombabetegség. Az idei szeptember a magas hőmérséklettel és a sok-sok napsütéssel ideális volt növényeink számára. 

Fóliás zöldségtermesztés: tart az őszi forduló - Uborka november végéig
Fóliás zöldségtermesztés: tart az őszi forduló - Uborka november végéig 

De nyilvánvaló, hogy nem lesz ez mindig így. A szakemberek az őszi hajtatás kapcsán számos rizikófaktorra figyelmeztetnek. November második felében már olyan fényszegény időszak köszönt ránk, amikor kultúrnövényeink növekedése lelassul. Ha mindez ködös idővel társul, akkor bizony a gazdák jóval kevesebb termést tudnak betakarítani ugyanannyi területről, mint például az ideálisnak mondott májusi időszakban. - Ezt csak úgy lehet kompenzálni, ha a piacra vitt portéka egyre magasabb áron kel el – hangsúlyozza Nagy Csaba falugazdász. – Ami a mostani árakat illeti, az sajnos nem egészen úgy alakul, ahogy a legtöbb termelő eltervezte. Tavaly ilyenkor már a salátának való uborka kilogrammonkénti felvásárlási ára megközelítette a 40 hrivnyát, most viszont nagyjából ennek a felét fizetik a felvásárlók. 

– Mi van a berakni való uborkával?

– Annak a szezonja már szeptember első hetében lecsengett. Abból is kevesebb jövedelem származott, mint amennyit reméltünk tőle. Egyébként a salátauborka 20-22 hrivnyás jelenlegi felvásárlási ára is fölötte van az önköltségi árnak, csak ugye a gazdák a tavalyi igencsak magas bevételre számítottak. 

– Mivel magyarázható az őszi forduló árainak alakulása?

–Elsősorban azzal, hogy az elmúlt év eddig soha nem tapasztalt jövedelmezőségén felbuzdulva az átlagosnál több gazda vállalta be az őszi fordulót. Igaz, nemcsak az uborkatermesztők tettek így, hanem a paradicsomtermesztők is. Így aztán hamar telítetté vált a kárpátaljai piac. Hiába viszik a felvásárlók a nálunk megtermelt uborkát a hágón túlra, ott is egy enyhe túlkínálat alakult ki. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy a harcok sújtotta Herszon megyéből tavaly számos termelő áttelepült Lemberg és Ivano-Frankivszk környékére, és ott a bérelt földeken felállított fóliasátrakban termeli meg a különböző zöldségféléket. Hiába vannak ott a kárpátaljainál zordabb időjárási körülmények, a szaktudás rendelkezésre áll, így az eredmény sem maradt el. Azzal viszont számolni kell, hogy a hágón túl hamarabb véget ér az őszi forduló, mivel ott október közepén–végén már rendszeresek a talajmenti fagyok. S ha a fóliaházban nem is süllyed fagypont közelébe a hőmérséklet, tudni kell, hogy az uborkatövek már egy nyolc-tíz fokos talajhőmérsékleten könnyen megfáznak, elenyésző mennyiségű termést adnak. 

Kovács Elemér


 


Iratkozz fel a Kárpátinfo.net csatornáira: Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, Google Hírek