Karpat.in.ua
Mihajlo Podoljak, az Ukrán Elnöki Iroda vezetőjének tanácsadója. Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal
Mihajlo Podoljak, az Ukrán Elnöki Iroda vezetőjének tanácsadója. Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal


Az Orosz Föderáció nem áll készen a békére, a viselkedése csak az eszkalációról tanúskodik, ezért Ukrajnának több fegyverre van szüksége az orosz agresszió legyőzéséhez – közölte kedden Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Twitteren, számolt be a karpat.in.ua hírportál.

A jelentés szerint az elnöki hivatalvezetői tanácsadó azt írta:

a rendszeres ágyúzás, a felszerelések és lövedékek koncentrálása, a csapatok különböző irányokba történő áthelyezése és az oroszországi kényszermozgósítás csak azt mutatja, hogy a Kreml nem áll készen a békére.

„Ezek a jelentős eszkaláció közvetlen jelei. Ezért fegyvert, fegyvert, és még egyszer fegyvert Ukrajnának” 

– követelte a partnerektől Mihajlo Podoljak.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Podoljak korábban azt közölte, hogy a kormánynak konkrét dátumai vannak, mikorra kellenek az ukrán fegyveres erőknek nyugati harckocsik, és ezeket Ukrajna idejében meg fogja kapni.

Korábban hírt adtunk róla, hogy a litván elnök szerint a Nyugatnak át kellene lépnie bizonyos „vörös vonalakat”, és harci repülőgépeket kellene Ukrajna rendelkezésére bocsátani.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajnának 120-140 modern nyugati harckocsit kell kapnia az első segélyhullámban szövetségeseitől. „A hozzájárulások első hullámában az ukrán fegyveres erők 120-140 darab korszerű harckocsit kapnak nyugati modellekből: Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams típusúakat, és nagyon számítunk a Leclerc harckocsikra is” – fejtette ki a tárcavezető.