Origo
A világ legromantikusabb szerelmes levele 2500 éves
szerelmes_level.jpg


Nem számít, hogy egy szerelmi történet vagy egy szerelmes levél melyik korszakhoz tartozik, a legtöbb ember számára nem nehéz azonosulni vele, különösen ha szenvedélyes vonzerővel bír. A most felbukkant dokumentum azért is különleges, mert I. Antigonosz hadvezérnek szól, aki Nagy Sándor mellett dolgozott, később pedig maga is király lett. Ami azonban még ennél is érdekesebb: senki sem tudja, hogy ki lehetett a levél feladója.

Mi áll a szerelmes levélben?

A levelet a halála után írták Antigonosznak, és a kőkoporsójára vésték fel. Ez a bizonyos dokumentum az ókori macedón királyság fontos emléke. Ráadásul közvetett módon kapcsolódik II. Alexandrosz, magyarosan III. Sándor, Nagy Sándor az ókor egyik emblematikus figurája, Makedónia királyához, írja a ZME Science online tudományos portál - írja az origo.hu.

Íme az Antigonosz szarkofágjára felírt ókori szöveg fordítása:
„Én, a szomorú Arete, kiáltok egész testemmel és lelkemmel Antigonosz sírjából. A hajamat tépem a bánattól, és sírással fejezem ki magam. Ez a balszerencse, a halál ragadott el, ahelyett, hogy felszabadította volna ezt a drága embert."

A levél leírja azt a szomorúságot, fájdalmat és bánatot, amelyet a levelet író személy Antigonosz halála után átélt. Ha azonban úgy gondoljuk, hogy a feladója egy bizonyos „Arete" lehetett, akkor tévedünk. Az

Arete valójában ugyanis egy görög szó, amely a brit Collins szótár szerint „kiválóságot vagy erényt jelent, különösen az egyénben rejlő lehetőségek teljes megvalósításában". 

Ez a szó nem utal egyetlen Arete nevű személyre sem a levélben.

A feliratos szerelmes levél hagyatéka

I. Antigonosz Monophthalmosz ókori hellenisztikus király (ragadványnevén az „egyszemű") nemes és harcos volt, aki Nagy Sándor szolgálatában is állt. Utóbbi uralkodása alatt először a görög gyalogos erők parancsnoka lett, később pedig Frígia szatrapájává (kormányzójává) nevezték ki. 

Antigonosz döntő szerepet játszott a Perzsa Birodalom meghódításában, mivel több csatát is megnyert a perzsa erők ellen Phrügiában.

Amikor Nagy Sándor Krisztus előtt 323-ban meghalt, hatalmas területet hagyott maga után. Halálakor a makedón királyság 5,17 négyzetkilométernyi területet foglalt magába, amely három kontinensen terült el. Ez a királyság hamarosan három részre oszlott, és Antigonosz lett Phrügia, Pamphülia és Lícia (a mai Törökország területén fekvő területek) királya.

Megalapította az Antigonidák birodalmát és a következő években számos csatát vívott fiával együtt olyan királyok ellen, akik Nagy Sándor birodalmának más részein uralkodtak. 

Időszámításunk előtt 301-ben a 80 éves egyszemű harcos, I. Antigonosz meghalt, miközben az ellenséges erőkkel harcolt az ipsusi csatában. Az Antigonida-dinasztia azonban még húsz évvel a halála után is folytatni tudta uralmát.

A szakértők szerint lehetséges, hogy az I. Antigonosz sírjára írt szerelmes levél a feleségétől, Sztratonikétől származik, de jelenleg nincs bizonyíték ennek az elméletnek a bizonyítására.

Forrás