MTI

Államhatár. Illusztráció
Államhatár. Illusztráció


Egy férfi holttestét találták pénteken a lengyel-fehérorosz határ közelében fekvő Czerlonka településnél, a térségben előző nap egy másik személy maradványaira is rábukkantak - közölték a lengyel hatóságok.

A térségben, amely nehezen bejárható, mocsaras terep, péntek reggel óta nyomoz a rendőrség és az ügyészség - mondta el a PAP hírügynökségnek Katarzyna Zdanowicz, az határőrség körzeti szóvivője.

Zdanowicz a pénteken megtalált holttestről elmondta: egy férfiről van szó. A rendőrség csütörtök este erősítette meg, hogy egy másik személy maradványaira bukkantak Czerlonkánál, ez esetben azonban már jelentős mértékben bomlásnak indult testrészeket említették.

A hatóságok eddig nem erősítették meg a Radio Bialystok helyi kereskedelmi rádiócsatorna értesüléseit, miszerint a Fehéroroszország felől illegálisan érkező migránsok holttestéről van szó.

A lengyel-fehérorosz határ 186 kilométer hosszú szakaszán közel-keleti és észak-afrikai országokból kiinduló, Fehéroroszországon át érkező migrációs hullám miatt Lengyelország 5,5 méter magas acélkerítést épített. A közös határ 206 kilométer hosszú szakaszán a határfolyók mentén is mozgásérzékelőkből és kamerákból álló riasztórendszert létesítenek. A riasztórendszer eddig hét szakaszon, összesen 127 kilométeren működik.

A lengyel-fehérorosz határon 2021-ben közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak, tavaly ez a szám több mint 60 százalékkal, mintegy 15,7 ezerre csökkent. Január eleje óta több mint ötszáz határsértési kísérletet tartanak számon.

Anna Michalska, a lengyel határőrség szóvivője múlt héten úgy értékelte: a határátlépési kísérletek számának csökkentéséhez a megépített kerítés járult hozzá. Egyúttal rámutatott : a külföldiek most a Fehéroroszországból Litvánián át vezető útvonalon próbálnak átjutni az Európai Unióba, így tavaly 40 százalékkal, megközelítőleg 5,3 ezerre nőtt a lengyel-litván határon történt határsértési kísérletek száma.

A lengyel határőrség a határmenti közutakon tartóztatta fel a migránsokat - mondta Michalska szóvivő.

Forrás

MTI