Kárpátinfo.net


Energetikai infrastruktúrát ért orosz csapás. Fotó: t.me/dtek_ua
energetikai_infrastruktura_tamadas_DTEK.jpg


Január 14-én Ukrajna területét ért orosz támadás következtében több régióban is  károsodtak az elektromos hálózatok.

Erről az RBC-Ukraine számolt be Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter Facebookon tett nyilatkozatára hivatkozva.

Haluscsenko szerint 

az oroszok ismét megtámadták Ukrajna áramtermelő létesítményeit és elektromos hálózatát. 

A Harkivi, Lembergi, Ivano-Frankivszki, Zaporozsjei, Vinnicai és a  Kijevi régiókat is támadta az orosz hadsereg.
A miniszter arról számolt be, hogy a rakétatámadás miatt Ukrajna legtöbb régiójában rendkívüli áramszünetet rendelnek el.

"A következő néhány nap nehéz lesz. Az energetikai munkások már dolgoznak az áramellátás helyreállításán. Tartsunk ki! Minden nap közelebb hozza a győzelmünket!" 

- hangsúlyozta Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter.

Korábban hírt adtunk róla, hogy az energetikai infrastruktúrát ért orosz csapásokat követően Ukrajna 11 régiójában rendkívüli áramszünetet rendeltek el. Az ukrán állami villamoshálózat-üzemeltető szerint az érintett régiókban túllépték az országszerte jelenleg érvényben lévő fogyasztási határértékeket, aminek következtében „vészleállásokat kellett alkalmazni”.

Kirill Timosenko elnöki hivatal helyettes vezetője közölte, hogy Ukrajna ellen indított nagyszabású rakétatámadás során az orosz hadsereg eltalált egy lakóházat Dnyipróban. Legalább egy lépcsőház megsemmisült, és otthon ünneplő emberek rekedtek a romok alatt.