Origo
Megtalálták a vitamint, ami véd a rettegett betegség ellen
d_vitamin.jpg


A demencia világszerte 55 millió embert érint, ezért jelentős megfigyelés, hogy ha az agyszövetben nő a D-vitamin szintje, az javítja a kognitív funkciókat – írja az Interesting Engineering.

Az amerikai Tuft Egyetem kutatói elkészítették az első olyan tanulmányt, amely a D-vitamin szintjét vizsgálta az agyban. A kutatás kifejezetten neurodegeneratív betegségekben szenvedő felnőttekre összpontosított - írja az origo.hu.

Kimutatták, hogy azok a résztvevők, akiknek az agyában magasabb D-vitamin-szintet mértek, jobb kognitív funkciókkal rendelkeztek.

A mostani kutatás volt az első, amely kimutatta, hogy a D-vitamin jelen van az agyban, és pozitív hatást gyakorol rá.

Ez a kutatás megerősíti annak fontosságát, hogy alaposabban tanulmányozzuk, miként védik az egyes élelmiszerek és tápanyagok az idősödő agyat az olyan betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia"

– mondta Sarah Booth, a Tuft Egyetem munkatársa, aki vezető szerzőként jegyzi a tanulmányt.

A kutatás és annak megállapításai

A kutatócsoport 290 személy agyszövetmintáját elemezte. Az alanyok mindegyike két nagyszabású, 25 éven át zajló Alzheimer-kutatásban vett részt.

A Tuft Egyetem kutatói az agy négy részén keresték a D-vitamint; két régiót az Alzheimer-kórral, egyet pedig a demencia véráramlással összefüggő formáival hoztak összefüggésbe. A negyedik agyterület látszólag semmilyen kapcsolatban nem állt a kognitív hanyatlással.

A kutatók két meglepő felfedezést tettek.

  • Az egyik, hogy kimutatták, a D-vitamin jelen van az agyszövetben.
  • A másik, amit észrevettek, az volt, hogy az említett négy agyterület magas D-vitamin-szintje hozzájárult a jobb kognitív funkciókhoz és egészséghez.

A teljes tanulmány az Alzheimer's & Dementia című szakfolyóiratban olvasható.

A D-vitamin szerepéről

A D-vitamin zsírban oldódó tápanyag, ami azt jelenti, hogy a szervezetben elraktározható, továbbá segíti a kalcium és foszfor felszívódását is, így nélkülözhetetlen a csontok és fogak egészségéhez. Az immunrendszer normális működésében ugyancsak elengedhetetlen vitamin.

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma. Megtalálható az élelmiszerekben is, nagyobb mennyiségben fordul elő a tengeri halakban, a csukamájolajban, kis mennyiségben pedig a tojásban, májban is megtalálható.

Forrás