FeminaPorszívózás, mosás, mosogatás, vízkőtelenítés és portalanítás - lehetne sorolni a tengernyi házimunkát, amit egy lakás rendben tartása megkövetel. Van, aki szívesen végzi ezeket, más azonban a háta közepére sem kívánja. 

Pedig a házimunka nemcsak azért jó, mert szebbé, kellemesebbé, élhetőbbé varázsolja az ember otthonát, hanem további pozitív hatásai is vannak, melyeket érdemes megismerni - írja a femina.hu.

A házimunka jótékony hatásai

Bár elsőre egyszerű motivációnak tűnhet a kijelentés, hogy a házimunka kedvező hatásokkal bír, valójában különböző kutatások állapították meg jótékonyságát.

Csökkenti a demencia kialakulásának esélyét - egy kutatás szerint, mely csaknem 11 éven át kísért figyelemmel 500 ezer főt, azoknál, akik rendszeresen végeznek házimunkát, kisebb eséllyel alakul ki demencia.

A házimunka fejleszti a kreatív problémamegoldást - kutatók megállapították, hogy az olyan tevékenységek, melyek nem kívánnak különösebb figyelmet és koncentrációt, ezáltal pihentetik az agyat, hozzájárulnak a kreatív gondolkodás fejlődéséhez. Ilyen a takarítás is. Jó tudni, hogy az egyszerű pihenés mindeközben nem segíti azt hasonlóképpen.

A házimunka megmozgat, ezáltal egészséges  - házimunka közben az ember leguggol, hajolgat, kisebb erőt fejt ki, és ezek a kis fizikai terhelések jót tesznek a testnek. Egy kutatás szerint mindennemű kis mozgás, amit étkezés után csinál az ember, hozzájárul a vércukor alacsonyabb szinten tartásához. Jó indok, hogy azonnal mosogassunk el vacsora után!

A házimunka elvégzése formálja az énképet - ha valaki elvégzi az otthoni feladatait, az növeli az úgynevezett énhatékonyságát. A fogalom Albert Bandurától származik, és voltaképpen a magabiztosságot, a motivációt foglalja magában. Az énhatékonyság a magunkba vetett hit, hogy képesek vagyunk befolyásolni az életünk történéseit.

Stresszcsökkentő - aki szokása szerint takarít, ha idegeskedik valami miatt, vagy egy vita után, az jól tudja, hogy az otthoni feladatok kiválóan oldják a feszültséget. Erről már vizsgálat is készült, ami alátámasztotta sokak tapasztalatát: 51 diákot kértek meg, hogy mosogassanak, és közben csak a meleg vízre, a hab illatára koncentráljanak. Befejezvén a feladatot 27 százalékuk arról számolt be, hogy kevésbé feszült.

Énidőt ad - az énidő sajnos nagy luxus a mai világban, de foggal-körömmel ragaszkodni kell hozzá, hiszen a léleknek szüksége van rá. A takarítás és általában a házimunkák Meg Sellg, az önfejlesztés szakértője szerint jó lehetőséget adnak elmélyedni a gondolatokban, és kicsit magunkra figyelni.

Forrás