Origo
 Titokzatos, ősi horgonyt találtak az Északi-tenger fenekén
Titokzatos, ősi horgonyt találtak az Északi-tenger fenekén


Egy ősi, kovácsoltvasból készült horgonyt fedeztek fel Anglia partjainál, az Északi-tenger fenekén a Scottish Power, egy tengeri szélfarm felmérése során. A horgony egy nagyjából 1600-2000 évvel ezelőtti használati eszköz ritka példája, a római vagy esetleg a vaskor időszakából.

A horgony számos jellemzője összevethető a Római Birodalom korában, a római hajókon használt horgonyokkal, így a szakemberek szerint valószínűleg a római flotta egyik nagy kereskedelmi hajójáról származik. Mindez tárgyi bizonyítékot szolgáltat a korabeli tengerhajózásra és kereskedésre. A több mint 2 méter hosszú és körülbelül 100 kilogramm tömegű horgony a becslések szerint egy 500-600 tonnás hajóról származik, írja a HeritageDaily online tudományos portál - írja az origo.hu.

Ahogy arra a tudósok rámutattak, a Classis Britannica Britannia a római tartomány regionális flottája és Nagy-Britannia első „haditengerészete" volt.

Bár még nagyon kevés fizikai tengeri bizonyítékot fedeztek fel ezzel kapcsolatban, úgy tűnik, a hadiflotta az első század közepétől a harmadik század közepéig működött.

Az volt a szerepe, hogy part menti támogatást nyújtson a szárazföldi erőknek, mint például Agricola hadjárata során Caledóniába (Skócia), ahol a partvonal felderítése és a légiók ellátása volt a feladata, amikor azok észak felé tovább haladtak a törzsi területekre, ahol erődöket és ideiglenes táborokat hoztak létre.

A római uralom utolsó éveiben Nagy-Britanniában a flotta szinte teljes egészében a keleti és déli partok védelmét szolgálta a frank kalózok ellen, illetve a Saxonicum vagy Saxon Shore néven ismert tengerparti települések elleni szász rajtaütések ellen lépett fel.A horgonyt először 2018-ban fedezték fel a ScottishPower Renewables cég által, a Suffolk partjaitól körülbelül 40 kilométerre található East Anglia ONE nevet viselő tengeri szélfarm építése előtt végzett tengeri tengerfenék-kutatási munkáknak köszönhetően.

A leleteket jelenleg részletes képalkotásnak és elemzésnek vetik alá, hogy pontosabban meghatározhassák annak korát és származását. A horgonyt ezután rövid időre kiállítják az Ipswich Múzeumban, mielőtt visszavinnék a laboratóriumba.

Forrás