Bien.hu

 A legjobb házi módszerek, hogy újra hófehér legyen a tornacipőd
A legjobb házi módszerek, hogy újra hófehér legyen a tornacipőd


Az egyik legjobban bevethető darab a hófehér tornacipő, ami szinte minden szettel jól áll, kényelmes és stílusos viselet. Legalábbis addig, amíg kihozod a boltból, a legelső használat után ugyanis a kényes darab úgy elkoszolódik, hogy inkább kínos lesz, mint divatos. Mielőtt összeeresztenéd az edzőcipődet és a mosógépet egy test test elleni küzdelemre, van néhány ötletünk, amivel mindenki jobban járhat.

Felejtsd el a magas hőfokon mosást! 

Ha a gyönyörű fehér cipő besárgul, jó ötletnek tűnhet bedobni a mosógépbe, és a lehető legnagyobb fokon kimosni, de könnyen lehet, hogy ezzel még tovább rontasz a helyzeten. A magas hőfokon ugyanis kioldódhat a cipő összeillesztéséhez használt ragasztó, és ettől elsárgulhat a cipő gumi és vászon része is, az elkenődött kötőanyagot pedig már szinte semmivel nem lehet kiszedni - írja a bien.hu.

Jobban jársz, ha hideg vagy langyos vízben, és kézzel mosod meg a cipődet.

Ehhez először is ütögesd össze, rázogasd ki, és távolítsd el a fűzőket. Majd fogj egy tálat, tegyél bele kevés vizet, és önts hozzá egyenlő arányban fehérítő hatású mosószert éd szódabikarbónát vagy mosószódát, hogy sűrű, szinte kenhető masszát kapj. Ez után fogj egy tiszta kefét, mártsd a mosószeres tálkába, és határozott mozdulatokkal dörzsöld át a cipődet. Ha nagyon koszos, akkor letörölheted egy nedves ruhával, és megismételheted a műveletet. Végezetül öblítsd ki a kefét, és tiszta vízzel is dörzsöld át a cipődet, majd tedd ki a napra száradni.

A napfénynek szintén folteltávolító, fehérítő és fertőtlenítő hatása van, de itt is ügyelj rá, hogy ne a legmelegebb órákban és ne tűző napra tett a csukádat, mert az megint csak kárt tehet az anyagban.

Fogkefe a nehezen elérhető helyekre

A cipő talpának oldalán lévő résekben könnyen megül a kosz, és innen tényleg nem egyszerű eltávolítani a szennyeződéseket, pedig egy hófehér lábbelin ez nagyon csúnyán tud mutatni.

Hogy itt is makulátlan legyen a cipőd, egy már csak takarításhoz használt fogkefét márts vízbe, majd egy kevés szódabikarbónába, és finoman dörzsöld át a réseket.

Ez után egy tiszta vizes ruhával töröld le a cipőt, tisztítsd meg a fogkefét, és az immár tiszta kefével töröld át a barázdákat, hogy minden szennyeződéstől megszabadulj.

Titkos megoldás az eltüntethetetlen foltokra

Ha mégis akadnak a cipő orrán vagy oldalán olyan rész, ahol valamilyen kisebb folt nyomot hagyott, és azt semmivel sem sikerül eltávolítani, akkor a fentebb leírt módszerekkel tisztítsd meg a cipőt, végül pedig a kritikus területre csöppents egy kis hibajavítót, és mikor már félig megszáradt, dolgozd el az ujjaddal.

Nem lesz tökéletesen tartós megoldás, de az egyébként már menthetetlennek gondolt cipőt még akár egy szezonig is hordhatod vele, és ugyan közelről ki lehet szúrni, hogy valami nem stimmel a dorkóval, de egy fesztiválra vagy koncertre még mindig tökéletes lesz, és nem is fogod annyira sajnálni, mintha a vadonatúj fehér cipőddel tennéd.

Forrás