HáziPatika.com

Jól működő agy 65 felett? Mutatjuk, mit kellene szedni
Jól működő agy 65 felett? Mutatjuk, mit kellene szedni


Multivitaminok és ásványi anyagok napi fogyasztásával csökkenthető az idősek kognitív képességeinek romlása – állapította meg egy amerikai kutatás.

Több mint 2200, 65 év feletti ember bevonásával vizsgálták, hogyan őrizhető meg időskorban is a normál agyműködés. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a táplálékkiegészítők mintegy 60 százalékkal vagy két évvel késleltethetik a kognitív képességégek romlását - írja a Házipatika.com.

Sokat segíthet az étrend-kiegészítők napi szedése

Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem és a bostoni Bringham and Női Kórház kutatói azt vizsgálták, hogy a kakaókivonatot tartalmazó táplálékkiegészítők, valamint a vitamin- és ásványianyag-készítmények napi fogyasztása javítja-e a memóriát és a többi mentális képességet. A tudósok szavakat tartalmazó listák, számtani feladványok, beszédképesség, valamint emlékezési képesség szerint sorolták be a résztvevők általános kognícióját a hároméves kutatás előtt és után. Azon idősek érték el a legjelentősebb javulást a kísérlet végére, akik a kutatás elején a legfeledékenyebbek voltak.

A kakaókivonat flavonoidokban gazdag, és korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy javíthatja az agyműködést. A legutóbbi kísérlet eredményei szerint azonban a kakaót tartalmazó táplálékkiegészítők nem változtatják meg az emberek kognitív teljesítményét. A napi multivitamin- és ásványianyag-készítmények viszont a jelek szerint javítottak a kognitív eredményeken – elsősorban az szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél, amely a demencia egyik ismert rizikófaktora.

„Először mutattunk be bizonyítékot arról, hogy a biztonságos, könnyen elérhető és olcsó multivitaminokat és ásványi étrend-kiegészítőket naponta fogyasztó idős férfiaknál és nőknél az agyi képességek javulása tapasztalható a hosszú távú, véletlenszerű ellenőrzéssel elvégzett kutatás alapján” – írták a kutatók az Alzheimer Társaság lapjában. Az Alzheimer-kór és a demencia kutatói kedvezőnek ítélik meg az eredményeket. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy szélesebb körű kutatásokra van szükség, mielőtt a mindennapi multivitaminszedést javasolnák idős embereknek a kognitív képességek hanyatlása ellen. Táplálékkiegészítőkkel végzett korábbi kutatások ugyanis nem mutatták ki ezek jótékony hatását a demenciára.

Egyelőre nincs gyógyszer a demenciára

A világ öregedő népessége miatt a demencia az egyik vezető globális közegészségügyi kihívássá vált, egyelőre azonban nincs olyan gyógyszer, amellyel kezelni lehetne. Az Egyesült Királyságban mintegy 850 ezer ember szenved demenciában, többségük Alzheimer-kórban vagy érelmeszesedés okozta kognitív hanyatlásban. A cukorbetegségben, magas vérnyomásban, magas koleszterinszinttől, valamint depresszióban szenvedő időseknél magasabb a betegség kockázata.