Kárpátinfo hetilap


Csöndes megemlékezés az ungvári várban
Csöndes megemlékezés az ungvári várban


Vasárnap csöndes megemlékezést tartottak az ungvári várban, arra emlékezve, hogy gróf Bercsényi Miklós feleségével, Csáky Krisztinával a XVII. század utolsó évtizedében Ungváron polgári szellemiségű kultúrát honosított meg, a vármegyében támogatták a kézműipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem fejlődését, bőkezű mecénásként gondoskodtak a különböző művészeti ágak kibontakozásáról.

A Pro Cultura Subcarpathica civil kezdeményezés 2017 óta szervezi az egyre inkább népszerű, minden alkalommal több száz érdeklődőt vonzó BercsényiFesztet. Ennek keretében a megyében működő néptáncegyüttesek, népdalkörök, folklórcsoportok adnak egymásnak randevút, s fiataljaink a nap folyamán különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Este pedig valamelyik ismert magyarországi együttes ad színvonalas gálakoncertet.

A jelenlegi háborús helyzetben a fesztivál megrendezésére nem nyílt lehetőség, ám arra igen, hogy civil szervezeteink vezetői, valamint Magyarország Ungvári Főkonzulátusának képviselői megkoszorúzzák Bercsényi Miklósnak és párjának, Csáky Krisztinának a várudvarban felállított mellszobrát. És emlékezzenek arra, hogy a gróf, II. Rákóczi Ferenc későbbi főgenerálisa miként vette ki részét a szabadságharc szervezéséből, s hogy mindvégig hűségesen szolgálta a nagyságos fejedelmet, követve őt a szabadságharc bukása utáni száműzetésbe, a törökországi Rodostóba.

Aki nincs tisztában azzal, hogy mit tettek a dicső elődök, milyen küzdelmet vívtak a túlélésért, hogy békeidőben miként szervezték meg mindennapjaikat, s mi módon támogatták az oktatás, a kultúra ügyét, azt előbb-utóbb elsodorják a történelem viharai, fogalmazott a koszorúzás után a sajtónak nyilatkozva Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet irányítója, a Rákóczi Főiskola és a KMPSZ elnöke. Mint a sekélyen gyökerező fát tépi ki egy erősebb szélroham. Vidékünk több mint ezeréves történelme egybefonódik a magyar nemzet sorsával. Nekünk tehát, mai magyaroknak, köteleségünk ismerni ezt a múltat, és becsülni az évszázadok alatt létrehozott szellemi, tárgyi emlékeket, s legfőképpen őrizni azok emlékét, akik helytállásukkal ma is példát mutatnak számunkra. A neves elődök életútjából így tudunk erőt meríteni a mostani nehéz idők túléléséhez.

Eszenyi Gábor

Galéria

Csöndes megemlékezés az ungvári várban - „Haj Rákóczi, haj Bercsényi”
Csöndes megemlékezés az ungvári várban - „Haj Rákóczi, haj Bercsényi”