Origo
Itt a lista: ez az öt aszteroida fenyegeti a Földet
asztroida.jpg


A NASA által működtetett Jet Propulsion Laboratoryban működő Földközeli Objektumokat Vizsgáló Központ (Center for Near Earth Object Studies, CNEOS) pontosan jellemzi az összes ismert földközeli objektum pályáját, megjósolja a Földhöz közeli közeledésüket, és átfogó becsléseket készít a becsapódási veszélyekről, támogatva ezzel az ügynökség bolygóvédelmi koordinációs irodáját a NASA washingtoni központjában.

A földközeli objektumok olyan aszteroidák és üstökösök, amelyek pályája legalább 120 millió mérföldre (195 millió kilométerre) közelíti meg a Napot, ami azt jelenti, hogy a Föld pályájának szomszédságában keringhetnek. A legtöbb földközeli objektum olyan aszteroida, amelynek mérete a néhány métertől a közel 40 kilométeres átmérőig terjed - írja az origo.hu.

Az egyes objektumok pályáját úgy számítják ki, hogy megkeresik azt az ellipszis alakú pályát a világűrben, amely a legjobban illeszkedik a rendelkezésre álló megfigyelésekhez, amelyek gyakran sok év vagy évtized alatt számos pályát ölelnek fel. Ahogy egyre több megfigyelést végeznek, úgy javul drámaian az objektum pályájának pontossága, és lehetővé válik annak előrejelzése, hogy egy objektum hol lesz évekre vagy akár évtizedekre a jövőben - és hogy közel kerülhet-e a Földhöz.

A legközelebbi jövőben a következő öt aszteroida közelíti meg legjobban a Földet.

2022. szeptember 13-án a 26 méter átmérőjű 2022 RQ halad el 3,76 millió kilométerre a Földtől. Szeptember 15-én a 2020 PT4, 16-án a 2022 QD1, 18-án a 2005 RX3 és a 2022 QB37 halad el a Föld mellett sorrendben 7,19, 4,63, 2,95 és 4,08 millió kilométerre.

Ezek közül a legnagyobb a 2005 RX3 119 méteres, azaz akkora, mint egy felhőkarcoló. Egy ilyen méretű aszteroida becsapódása már óriási katasztrófát okozna a Földön.

Forrás