Hirado.hu


A 77 millió éves fosszíliát egy Sotheby's aukción ütötték le, az ismeretlen vevő összesen 6,1 millió dollárt (2,3 milliárd forint) fizetett érte. A licitáló elnyerte a jogot arra is, hogy nevet adjon a dinoszaurusz csontváznak.

A Sotheby’s sajtóközleményében megjegyezte, hogy a Gorgosaurus csontváz az egyik legértékesebb dinoszauruszmaradvány, amelyet valaha eladtak. A Gorgosaurus volt az első őslény, amely valaha árverésen szerepelt – és egyike annak a mindössze húsznak, amelyről ismert, hogy létezik – számolt be róla a New York Post-ra hivatkozva a Hirado.

A Tyrannosauridák családjába tartozó dinoszaurusz közel 3 méter magas és 22 méter hosszú volt.

A ragadozó a késő kréta időszakban élt, a Sotheby’s szerint a mai Észak-Amerika nyugati részeként ismert területen volt honos.

A kövületeket a montanai Havre közelében, a Judith River Formációban találták 2018-ban, ami egy kifejezetten ritka felfedezésnek számít a kanadai határtól délre.

Cassandra Hatton, a Sotheby’s globális tudományos és populáris kultúráért felelős vezetője az aukciót megelőző nyilatkozatában elmondta, hogy az őskori ereklye a cégnél mindenkire inspirálóan hatott.

„Sok kivételes és egyedi tárgyhoz volt szerencsém, de csak kevés nyűgözött le annyira, mint ez a Gorgosaurus csontváz” – mondta. A tudósok és a dinószakértők azonban nem ilyen optimisták a történelmi eladás kapcsán.

Bár a dinoszaurusz eladása legálisnak tűnik, Thomas Carr, a Carthage College paleontológusa a The New York Timesnak adott interjújában úgy fogalmazott,

hogy „felháborítja” a nyilvánosság számára elérhető fosszíliák szűkösségének figyelmen kívül hagyása.

„Elkeseredett és csalódott vagyok, mert ezeknek a példányoknak az elvesztése messzemenő károkat okoz tudományos szinten” – mondta a paleontológus.

A szakértő feltérképezte, hogy mintegy 50 Tyrannosaurus Rex példány áll közkincsként a kutatók rendelkezésére, míg ugyanennyi példányt magánkézben tartanak. A tanulmányozásra rendelkezésre álló Gorgosaurus példányok száma még ennél is kevesebb.

Forrás