Hirado.hu


Az idei nyáron a korábbiaknál súlyosabb erdőtüzek pusztítanak Európában. Az adatok szerint eddig 600 731 hektárnyi terület égett le az az uniós országokban. Ez a második legmagasabb érték 2006 óta, amióta jegyzik a károk mértékét.

A legsúlyosabb helyzet 2017-ben volt, abban az évben közel egymillió hektár erdő vált a lángok martalékává – írja a Reuters-re hivatkozva a Hirado.

Idén eddig már tucatnyi európai országban kellett a hatóságoknak megküzdeni nagyobb tüzekkel, amelyek ezreket kényszerítettek otthonaik elhagyására.

Olaszország, Spanyolország. Franciaország hosszú ideje érintett az erdőtüzekben, – a rendkívüli forróság és az aszály komoly rizikófaktor ezekben az országokban – ahogy a mediterrán térség többi országában is, beleértve a magyar turisták által kedvelt Adria partjait is.

A melegebb nyarak miatt a súlyos erdőtüzek kockázata északra tolódik, többek között Németország, Szlovénia és a Cseh Köztársaság is érintetté vált. Spanyolországban 45 fokot, Portugáliában 47  Celsiust is mértek júliusban, háromszor akkora területet ért tűzkár, mint az elmúlt év hasonló időszakában, a spanyoloknál egy nagyon értékes nemzeti park is elpusztult.

A 2022-es nyári szezonban eddig leégett térség kétszerese Luxemburg területének, de a nyilvántartásban a 30 hektárnál kisebb esetek be sem kerülnek, tehát ennél sokkal nagyobb károkkal kell számolni.

Augusztusig egyetlen más évben sem égett le ekkora méretű terület Európában.

Ráadásul egyre hevesebbek a tüzek, szinte lehetetlen eloltani őket, figyelmeztetnek a szakértők.

Forrás